20191216-150033-L-1920x1280we
- Vi lærte rigtig meget godt i Alternativet, men der er også meget, hvor vi har tænkt, at det skal vi aldrig gøre igen, fortæller Uffe Elbæk. (Arkivfoto) Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Uffe Elbæk om nyt parti: Der skal være stram styring

7. sep 2020, 07:37
Partiet Frie Grønne er stiftet af folkene bag Alternativet. Men denne gang bliver der strammere styring, og magtstrukturen er helt på plads fra start, fortæller Uffe Elbæk.

Tiden kalder mere på klart lederskab end på løse rammer. Derfor vil det nye parti Frie Grønne, der bliver præsenteret senere i dag, blive styret stramt.

Det fortæller medstifter Uffe Elbæk i et eksklusivt interview med Ugebrevet Mandag Morgen.

LÆS OGSÅ: Forsker har aldrig set noget lignende: En fest at være pensionist i Danmark

- Vi lærte rigtig meget godt i Alternativet, men der er også meget, hvor vi har tænkt, at det skal vi aldrig gøre igen, fortæller Uffe Elbæk til Mandag Morgen.

- Jeg synes, vi gjorde det rigtige i 2013, men nu er tiden en anden. I 2020 er alvoren en anden, og tonen i samfundet er blevet skærpet markant. Derfor er der også brug for noget nyt, siger han.

I interviewet med Mandag Morgen peger Uffe Elbæk på en række problemer fra opstarten af Alternativet. De handler både om hans egne fejl og om selve konstruktionen af partiet.

De erkendelser har skabt fundamentet for Frie Grønnes seks organisations- og ledelsesprincipper, som de tre stiftere – de tidligere alternativister Sikandar Siddique, Niko Grünfeld og Uffe Elbæk – har skrevet simultant med de politiske holdninger.

Det er præciseret, hvad den politiske leders rolle er, og magtforholdet mellem de tre øverste organer i partiet er skrevet ned.

- Der vil altid være magtkampe og interesser i en organisation, men jeg har haft en oplevelse af, at den rolle ikke var beskrevet tydeligt nok i Alternativet. Det var uklart. Ikke bare for mig, det var det også for andre. Altså, bare som et eksempel: Hvad kunne hovedbestyrelsen beslutte, og hvad kunne hovedbestyrelsen ikke beslutte? siger Uffe Elbæk til Mandag Morgen.

Det er samtidig præciseret, at Frie Grønne er et politisk parti.

- Der var mange, der så Alternativet som et socialt fællesskab og af gode grunde. Men mange gange syntes jeg, der var alt for lidt politisk diskussion. Man diskuterede vedtægter og processer og beslutningsformer og alt muligt. Men den politiske sult synes jeg, der var for lidt af, siger Elbæk til Ugebrevet Mandag Morgen.

Frie Grønne holder sig helt væk fra lokalkredse og opretter i stedet interessefællesskaber, som medlemmerne kan samles om. Afsættet bliver partiets fem prioriterede områder: Natur, mangfoldighed, kunst og kultur, civilsamfund og økonomi.

- Der kommer en meget strammere styret organisation i Frie Grønne. Men det giver til gengæld plads til langt større kreativitet inden for interessefællesskaberne, fordi man ved, hvad der er til diskussion, og hvad der ikke er til diskussion. Og så slipper vi samtidig for at bruge energi på lokalorganisationer og lokale magtkampe. Lokalkredse tager enormt meget energi, siger Uffe Elbæk.

Sikandar Siddique bliver politisk leder af Frie Grønne, mens Uffe Elbæk indtræder i en mere rådgivende rolle.