Verner
'Der er jo brancher, som stadig kæmper med en langt højere ledighed end normalt. Det får mig også til at frygte, at den seneste tids positive ledighedstal kan blive vendt', lyder det fra Verner Sand Kirk. Foto: Torkil Adsersen/Ritzau Scanpix

Notat afslører: Ansatte i disse brancher er hårdest ramt af corona-ledighed

27. aug 2020, 11:10
Coronakrisen har ramt lønmodtagere i visse brancher langt hårdere end andre, viser ny analyse fra Danske A-kasser. Nu advarer A-kasse-direktør om stigning i ledigheden, når hjælpepakker udfases fra næste uge.

Tekniker, journalist eller 3F'er.  

Ansatte i disse brancher er blandt dem, som coronakrisen har ramt ekstra hårdt, og hvor særligt mange har fået en fyreseddel henover sommeren.

Det viser et nyt notat fra Danske A-kasser, der har analyseret udviklingen i antallet af ledige på tværs af samtlige danske a-kasser, siden krisen tilbage i marts gav den danske økonomi et alvorligt skud for boven.

Af den nye opgørelse fremgår det eksempelvis, at ledigheden blandt medlemmer af Teknikernes A-kasse er steget fra 5,7 procent i marts til 8 procent i juni. 

Der er jo brancher, som stadig kæmper med en langt højere ledighed end normalt. Det får mig også til at frygte, at den seneste tids positive ledighedstal kan blive vendt
Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser

Derudover anslår en fremskrivning, som Danske A-kasser har lavet på baggrund af de nyeste ledighedstal fra Jobnet.dk, at fuldtidsledigheden blandt landets teknikere er steget yderligere til knap 9,3 procent fra juni til august. 

Verner Sand Kirk, direktør i Danske A-kasser, mener, at den nye analyse kaster lys over, at coronakrisen har ramt det danske arbejdsmarked vidt forskelligt. 

- Og der er jo brancher, som stadig kæmper med en langt højere ledighed end normalt. Det får mig også til at frygte, at den seneste tids positive ledighedstal kan blive vendt, når hjælpepakkerne udløber, siger Verner Sand Kirk. 

Han henviser til, at de seneste ledighedstal fra Danmarks Statistik viser, at 11.000 flere lønmodtagere kom i job i juni måned. 

- Vi mangler stadig at se den fulde effekt af, at regeringen om få dage lukker for lønkompensations-ordningen. Samtidig er der givetvis en del funktionæransatte, der har fået en fyreseddel, men som ikke tæller med som ledige endnu, fordi de har lange opsigelsesvarsler, forklarer Verner Sand Kirk. 

Samme bekymring gav beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) udtryk for i sin kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for juni måned.

- Sammenholdt med ministeriets egne daglige tal for ledigheden, der viser, at det de seneste uger går den rigtige vej med ledigheden, giver det anledning til forsigtig optimisme. Vi har dog endnu ikke set den fulde virkning af udfasningen af hjælpepakker og lønkompensationsordningen, lød det fra ministeren i en pressemeddelelse tidligere på måneden. 

Du kan læse hele notatet fra Danske A-kasser her.

Ramt hårdt

Af den nye analyse fremgår det ligeledes, at ledigheden i en række a-kasser ligger langt over niveauet for samme måned sidste år. 

Det gør sig særligt gældende for Teknikernes A-Kasse, hvor ledigheden i august sidste år lå på 5,8 procent mod 9,3 procent i år ifølge Danske A-kassers fremskrivning.

Samme tendens gør sig gældende for eksempelvis Arbejdsløshedskassen For Journalistik, Kommunikation & Sprog (AJKS), og 3F's A-kasse, hvor ledigheden ifølge branceorganisationens analyse ligger på henholdsvis 10 procent og 6,3 procent i august i år. 

Det skal ses i lyset af en ledighed, der for journalistforbundet lå på under syv procent i august måned sidste år. I 3F's A-kasse var 4,1 procent af medlemmerne uden arbejde i august 2019.

Af samme årsag peger direktøren i Danske A-kasser på, at de officielle ledighedstal kan give et skævvredet billede af, hvordan ledigheden egentlig udvikler sig.

Det er altså svært at få job i en branche, hvor virksomhederne stadig fyrer
Lone Engberg Thomsen, formand for Teknisk Landsforbund

- Hvis man eksempelvis kigger på Akademikernes A-kasse, vil man jo umiddelbart tænke, at det ser skidt ud. De ligger også væsentligt højere end sidste år. Men den betydelige stigning hen over sommeren skyldes, at en del akademiske brancher traditionelt har høj ledighed hen over sommeren, fordi det er en periode, hvor en del dimittender kommer ud på arbejdsmarkedet”, siger Verner Sand Kirk. 

Akademikernes A-kasse havde i august, ifølge Danske A-kassers fremskrivning, en ledighedsprocent på 5,6 procent mod 4,3 procent i august 2019. 

- Omvendt bekymrende er det, at ledigheden for eksempelvis 3F'ere er forholdsvis høj på dette tidspunkt. For vi er jo på et tidspunkt, hvor der plejer at være godt gang i de fleste 3F-brancher, og det afspejles jo også i ledighedstallene for sidste år, forklarer han. 

- Det skal dog siges, at vi jo heldigvis ikke har set den eksplosion i antallet af ledige, som mange nok gik og frygtede i coronakrisens første dage. Og selvom vi kigger ind i flere fyringer efter den 1. september, er den værste marerids-situation nok undgået, understreger Verner Sand Kirk. 

Fagforbund: Brug for mere hjælp 

Hos Teknisk Landsforbund, der organiserer 30.000 medlemmer inden for teknik, design og byggeri, understreger formand Lone Engberg Thomsen, at forbundets medlemmer er hårdt ramt af corona-krisen. 

- Vi har en højere ledighed for næsten alle vores medlemsgrupper. Værst står det til for designere og teaterteknikere. Mode- og tekstilbranchen har været rigtig hårdt ramt af coronakrisen, og det har desværre medført mange opsigelser. Teatrene er stadig lukket ned, og det er især gået ud over freelancerne, siger Lone Engberg Thomsen, formand for Teknisk Landsforbund og Teknikernes A-kasse.

- De økonomiske hjælpepakker har været helt afgørende, men med et kraftigt stigende ledighedstal, så er man fra politisk side nødt til fortsat at holde hånden under mange brancher og ikke mindst alle de, der er blevet ledige. Hjælpepakkerne til teatre og kulturliv samt freelancere skal forlænges, og det samme gælder retten til dagpenge. Vi står i en ekstraordinær situation. Ledigheden for vores designteknologer er steget fra 10 procent til 20 procent under corona, og det er altså svært at få job i en branche, hvor virksomhederne stadig fyrer, siger Lone Engberg Thomsen.