20201106140239679_1000
Det nye statslige mærke NaturSkånsom kan fortælle om den fisk, du hiver op af køledisken, også er blevet hevet op af vandet uden at skade havbunden og dens organismer. (Arkivfoto) Foto: Erik Jepsen/Ritzau Scanpix

Nyt mærkat på fiskene i køledisken: Det skal du vide

12. nov 2020, 08:30
Få styr på, om det bedst kan betale sig at gå efter det nye bæredygtige mærke til fisk, eller om du skal vælge et andet, når du handler.

Næste gang du står på hovedet i køledisken, så vil du støde på endnu et logo, du kan navigere efter, når du skal købe fisk.

Regeringen har nemlig lanceret et nyt mærke kaldet NaturSkånsom, der forestiller et gyldent fingeraftryk med en fisk indeni.

Det skal hjælpe dig til at finde de fisk i køledisken, der er blevet fanget med skånsomme redskaber som eksempelvis garn og tejner.

Der findes dog i forvejen flere mærker til din fisk som MSC- og ASC-mærket, og derfor er spørgsmålet, hvilket der skal være din førsteprioritet, hvis du gerne vil købe bæredygtig fisk.

- Helt sikkert det naturskånsomme mærke, fordi der er to garantier, mens de andre kun indeholder en, siger Cathrine Pedersen Schirmer, der er havpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Mens det blå MSC-mærke, der står for Marine Stewardship Counsol, kun sikrer, at fisken kommer fra en bæredygtig bestand, så kan det nye mærke både sikre dét, samt at fisken er blevet fanget skånsomt uden bundtrawl.

- Og så er det et dansk statsligt mærke, hvilket betyder, at det er danske fiskere, der har fisket dem, fortsætter hun.

Går du i stedet op i, at din fisk har haft god plads at vokse på, så kan du gå efter det globale ASC-mærke, der står for Aquaculture Stewardship Counsol, mens du med mærket Dolphin-Safe er garanteret, at fiskeriet af tun ikke går ud over delfiner.

I det nye statslige mærke får du en garanti for, at fisken ikke er fanget med bundtrawl.

- Når man fisker med en bundtrawl, så slæber man nettet hen over havbunden, og det påvirker de organismer, der lever der, siger Ole Ritzau Eigaard, der er seniorforsker ved DTU og forsker i trawls konsekvenser for havmiljøet.

Det betyder, at organismerne på havbunden risikerer at dø eller få ændrede levebetingelser.

Selv om fisken er fanget med en type redskab, der skåner havbunden, så kan den skånsomme metode dog godt medføre andre konsekvenser.

- Ved en skånsom metode som garnfiskeri kan man risikere, at der kommer marsvin, sæler og havfugle med som bifangst, fordi de bliver fanget i garnene, forklarer Finn Larsen, der er seniorforsker på DTU Aqua og specialist i bifangster i garnfiskeri.

Der er dog ikke noget, der tyder på, at bifangsten har et omfang, der er problematisk for bestandene, vurderer han.

Kan du ikke finde hoved og hale i de bæredygtige valg, så gå efter arter, der lever i de frie vandmasser og optræder i store stimer - eksempelvis sild og makrel.

- Det er nogle af de fiskearter, hvor udnyttelsen af dem er mindst miljøbelastende, forklarer Ole Ritzau Eigaard.

/ritzau fokus/