Nyt job? Intet problem for danskerne

30. apr 2010
Krisen koster arbejdspladser, men der er håb: Danskerne er de bedste til at finde nye job

Ingen kan beskylde danske arbejdere for hverken at klynge sig til kontorstolene eller knuge om værktøjskassen. Tværtimod er Danmark det land i den vestlige verden, hvor befolkningen er bedst til at skifte job, viser en ny undersøgelse fra DI, Dansk Industri.

Danske arbejdere ligger på en suveræn førsteplads blandt OECD-landene, når det gælder begrebet 'jobmobilitet' - altså, hvor mange der inden for et år har skiftet fra en arbejdsplads til en anden.

25 procent af danskere i arbejde har været i deres nuværende job i mindre end et år - mens for eksempel 15 procent af tyskere og franskmænd har været i jobbet mindre end et år. Derfor er de andre OECD-lande misundelige på danskernes evne til at finde nyt job.

Kommer hurtigt videre

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Førstepladsen betyder også, at vi kommer hurtigere videre end andre, når vi bliver fyret. Det får DI's chef for løn- og arbejdsmarkedspolitik, Steen Nielsen, til at tage hatten af for de danske arbejdere.

"Krisen har vist, at der ikke er nogen grund til at fortvivle. Selvom rigtig mange er ramt af ledighed, så har det været muligt at finde nyt job,” påpeger Steen Nielsen.

Ingen grund til at fortvivle

Hemmeligheden bag succesen er, at danskerne generelt er godt uddannede og parate til at prøve noget nyt.

Og så koster det ikke en bondegård at fyre folk, sådan som det gør i mange andre lande. Derfor er virksomheder hurtige til at hyre nye medarbejdere, når der kommer nye ordrer.

”Danskerne tør godt tage chancer og skifte job, fordi der er et dagpengesystem, der holder hånden under os,” siger Steen Nielsen.

Se rapporten

Du kan læse rapporten fra Dansk Industri her. Kig på side 39 for at finde tallene