Tæt på verden: Nyt håb for en FNløsning i Syrien

20. mar 2012
Mulighed for en FNforhandlet fredsplan åbner sig nu.

Frygten for at konflikten i Syrien synker ned i en endnu mere brutal borgerkrig har fået Rusland til at ændre sin holdning til konflikten i Syrien. Bashar al-Assads vigtige allierede vil nu snakke fred.

Det var en skuffet fredsmægler, Kofi Annan, tidligere generalsekretær for FN, der to gange i denne måned måtte forlade Damascus uden resultater efter samtaler med Syriens leder. Nu vil Rusland støtte Annans endnu hemmelige plan i FN.

Planen

Ikke at Rusland pludselig vil tvinge Syrien til noget, men der kom tidligere tirsdag en klar udmelding, skriver Associated Press, om at nu er Moskva godt træt af Assad og inviterer til forhandling i Sikkerhedsrådet.

To gange har Rusland og Kina blokeret for FN-sanktioner imod det voldelige styre i Syrien, hvor antallet af dødsofre og toturerede borgere stiger dagligt. Kofi Annan forhandlede på vegne af FN og Det Arabiske Liga.

Rusland har støttet forsøg på våbenhvile og fordømt Assads overdrevne brug af vold og undertrykkelse imod sine modstandere og civilbefolkningen. Samtidig søger Moskva at beskytte sit givtige våbenhandelsforhold til sin gamle allierede.

En FN-resolution kan udrette meget i det kaotiske Syrien ved at få etableret forhandlinger, true med sanktioner, sikre våbenhviler, indlede humanitær bistand, sikre flygtninge og sende fredsbevarende styrker. Det kræver en form for samarbejde.

Værre tilstande

Den internationale menneskeretsorganisation Human Rights Watch (HRW) kom til morgen med skarp kritik af oppositionen i Syrien for at kidnappe, mishandle og dræbe modstandere og fanger., skriver Reuters. Det er ej heller acceptabelt, at oppositionen overtræder rimelig adfærd i deres kamp.

Oppositionsstyrkerne synes at have udset sig sikkerhedsfolk, medlemmer af militæret og medlemmer af Bashar al-Assads religiøse alawit-samfund. HRW påpeger snesevis af film online, der viser torturerede fanger, der tilstår overgreb på oppositionen.

[pagebreak]Konflikterne i Syrien går på tværs af adskillige samfundsgrupper. Den regerende minoritet er en form for shiitiske muslimer, mens flertallet i befolkningen er sunnier. Disse to retninger indenfor islam er i konflikt overalt i den arabiske verden.

Trængte oprørere

Lige nu synes oprørerne at være trængt for våben og ammunition. The Washington Post beskriver, hvordan måske tusinder af dem er flygtet til Tyrkiet for at skaffe våben og organisere sig bedre.

Assads ekstremt voldelige angreb på dem med overlegen styrke i byer som Homs koster ressourcer. De fleste af de kæmpende er desertører uden andet end håndvåben. Opstanden har nu varet i år og koster over 8.000 liv.

Sunnier fra Irak støtter aktivt oprørsstyrkerne. Endnu synes få våben at komme over grænserne til Syrien. En af grundene til Ruslands opposition imod FN-resolutioner er netop at ville forhindre andre landes storstilede indblanden i konflikten som i Libyen.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.