Nye tal: Rekordmange sigtelser for illegalt arbejde

PolitiIllegal
Her ses Københavns Politi i en aktion for at finde tyvekoster og pågribe illegale udlændinge i 2010. Foto: Jonas Vandall Ørtvig / Scanpix
21. nov. 2019 04.30
I årets første ni måneder har politiet rejst rekordmange sigtelser mod illegale ansatte på landets arbejdspladser, viser nye tal fra Rigspolitiet. Samtidig bliver flere virksomheder også sigtet. Udlændingeminister Mattias Tesfaye ønsker mulighed for at udskrive større bøder og i grove sager helt fratage virksomhedsejere retten til at drive virksomhed.

Ukrainske byggearbejdere, der løber fra politiet, og afrikanske rengøringsfolk, der arbejder i nattens mulm og mørke på barer og restauranter. 

Det er noget af det, som politiet møder, når de jagter illegale ansatte på landets arbejdspladser - et problem, der tilsyneladende kun vokser og vokser. 

LÆS OGSÅ: Kommune får smæk i Højesteret: Trak syg ansat i løn for småfejl 

Således viser nye tal fra Rigspolitiet, at der er blevet rejst i alt 681 sigtelser mod ansatte, der har udført ulovligt eller illegalt arbejde i løbet af årets første ni måneder. 

Dermed er der fra januar til september i år allerede blevet rejst flere sigtelser end i henholdsvis hele 2017 og hele 2018, og det stigende antal sigtelser får blandt andre fagforeningen 3F til at slå alarm. 

- Når virksomheder bruger illegal arbejdskraft, er det først og fremmest noget svineri, der er med til at undergrave løn- og arbejdsvilkår for de ansatte, og true de virksomheder, der gerne vil drive en ordentlig forretning med fair konkurrence på arbejdsmarkedet, siger Henning Overgaard, forbundssekretær i 3F til A4 Arbejdsliv. 

3F: De skal skræmmes

Det er dog ikke kun de ansatte, der ryger i fælden, når politiet jagter illegale arbejdere. Også flere firmaer bliver sigtet for at have personale uden orden i papirerne. 

I årets første tre kvartaler blev der rettet 463 sigtelser mod virksomheder, der kunne se frem til bøder for at bruge illegal arbejdskraft. Til sammenligning blev der i samme periode sidste år rettet 379 sigtelser mod firmaer. 

Hos 3F kræver man, at politikerne sætter ind med langt højere bødestraffe til de virksomheder, der afsløres i at bryde reglerne og have ansatte uden arbejds- og opholdstilladelse. 

Samtidig skal det være muligt for myndighederne at fratage arbejdsgivere retten til at drive virksomhed, hvis de bruger illegal arbejdskraft. 

- Vi skal have nogle redskaber, der skræmmer de virksomheder, som overvejer at snyde på vægten ved at bruge ulovlige ansatte. Det er nødvendigt, hvis vi skal de her banditstreger til livs, siger Henning Overgaard. 

Ifølge Henning Overgaard flugter det stigende antal sigtelser med den hverdag, som tillidsmænd og ansatte oplever på mange af landets arbejdspladser. 

- Vores klare indtryk er desværre, at det her problem bare vokser og vokser. Derfor er det altafgørende, at Skat, Politiet og Arbejdstilsynet får de ressourcer og den specialisering, der er brug for, så de kan tage kampen op mod de her slyngler, siger Henning Overgaard. 

Top 5 over brancher med flest sigtelser for illegalt arbejde

Rengøring: 163 sigtelser 
Bygge og anlæg: 146    
Prostitution: 131
Restauration: 76
Pizzeria, grillbar og isbar: 25

Tallene viser antal sigtelser i perioden 1. januar-30. september 2019. 

Kilde: Rigspolitiets Udlændingecenter 

Politiet: Vi har øget fokus

Tager man et kig på nationaliterne for de illegale ansatte, som politiet rejser sigtelser mod, er der særligt et land, der skiller sig ud. 

Hele 104 gange er der i år blevet rejst sigtelser mod fillipinske ansatte, der har arbejdet uden den fornødne tilladelse, og dermed kommer det asiatiske ø-rige ind på en klar førsteplads på listen. 

En stor del af sigtelserne stammer fra en større aktion mod ulovlig arbejdskraft, som Nordsjællands Politi rettede mod 84 nordsjællandske familier tilbage i april.

Aktionen førte til, at der blev rejst 83 sigtelser mod 4 fillipinske au pairs, der havde arbejdet illegalt hos de nordsjællandske familier. 

Hos Nordsjællands Politi har man i en længere periode stillet ekstra skarpt på at afsløre illegal arbejdskraft.

- Og med det relativt høje antal sigtelser, vi har set i den seneste tid, er det et område, som vi med al sandsynlighed kommer til at koncentrere os særligt om i fremtiden, siger vicepolitiinspektør Allan Lørup, leder af Udlændingecenter Nordsjælland, til A4 Arbejdsliv. 

Ifølge Allan Lørup er det ofte under politiets aktioner sammen med Skattestyrelsen og Arbejdstilsynet, at landets betjente støder ind i ansatte, der ikke har arbejdstilladelsen i orden. 

Han fortæller desuden, at politiet støder på illegale arbejdere i en lang række forskellige brancher, men at særligt byggebranchen og restaurationsbranchen skiller sig negativt ud, når det kommer til at bruge ulovlig arbejdskraft. 

- Det er helt sikkert her, at vi oplever et stort problem, siger vicepolitiinspektøren. 

Rigspolitiet skriver i et mailsvar til A4 Arbejdsliv, at 'tallene er udtryk for, at politiet har fokus på at sætte ind over for brugen af illegal arbejdskraft'. 

Samtidig oplyser Rigspolitiet, at 'antallet af sigtelser i høj grad hænger sammen med en indsats, som politiet og øvrige myndigheder foretager på området'.

Udover den store gruppe illegale fillipinske arbejdere ligger også ukrainske og thailandske arbejdstagere højt på listen - her er der rejst henholdsvis 83 og 55 sigtelser i løbet af 2019. 

Minister: Råt og kynisk 

Det høje antal sigtelser for illegal arbejdskraft vækker også bekymring hos udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S). Han frygter, at der er ved at blive skabt et stigende illegalt arbejdsmarked i Danmark. 

- Jeg er selvfølgelig glad for, at politiet gør deres arbejde, men jeg er temmelig utilfreds med den her stigning. Det er et udtryk for, at vi har fået et arbejdsmarked i Danmark, der er blevet mere råt og kynisk, siger Mattias Tesfaye. 

Ifølge ministeren skal der slås hårdere ned på virksomheder, der bruger illegal arbejdskraft.

Derfor vil han og regeringen, i tråd med 3F, tredoble bødestraffen til de virksomheder, der bryder reglerne, og fratage virksomhedsejere muligheden for at drive firma, hvis de begår grove overtrædelser af loven om illegal arbejdskraft. 

- Hvis man som arbejdsgiver spekulerer i at bruge illegal arbejdskraft og har en stor fortjeneste på det, så skal det koste. Vi lever ikke i Olsen Banden-Danmark længere, der er åbne grænser, og med dem er der kommet andre arbejdsmarkedskulturer, og ikke mindst en kynisme, som vi ikke har set før. Det skal reglerne afspejle, siger Mattias Tesfaye.