Skats kontrol af virksomheder er faldet støt under Karsten Lauritzens tid som skatteminister, viser nye tal. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix

Revser minister over nye skattetal: "Vi hælder penge ud af statskassen"

31. maj 2019
Antallet af virksomheder, der blev udsat for en skattekontrol faldt med knap 20 procent fra 2015 til 2017, viser nye tal fra Skatteministeriet. Danske Revisorer frygter frit spil til snyder-virksomheder.

Hvis danske virksomhedsejere med ondt i skattebetalingen går rundt og frygter et besøg fra Skats kontrol-enhed, kan de efter alt at dømme godt ånde lettet op. 

LÆS OGSÅ: Socialdemokratiet kan blive kørt over i hovedstaden

Således viser nye tal, som skatteminister Karsten Lauritzen (V) har oversendt til Folketingets Skatteudvalg, at antallet af små- og mellemstore virksomheder, der blev kontrolleret af skattemyndighederne faldt med knap 20 procent fra 2015 til 2017. Dermed fik 23.578 virksomheder besøg af skattevæsenet i 2017. 

Socialdemokratiets skatteordfører Jesper Petersen finder det "stærkt kritisabelt", at et stigende antal virksomheder er undsluppet skattekontrol. 

- Der er jo brug for det stik modsatte. Vi ved, at op mod 10 procent af virksomhederne bevidst snyder med betaling af skat og moms, og det her sender et klart signal til dem om, at de ikke behøver at frygte noget. Det er dybt uheldigt, siger Jesper Petersen til A4 Nu. 

- Karsten Lauritzen må se tilbage på en periode som minister, hvor virksomhederne er blevet mindre og mindre bange for at blive taget i at snyde, og tallene viser desværre, at det er med god grund, tilføjer han.

Han henviser til, at andelen af virksomheder, der frygter at blive snuppet af Skat faldt fra 56 procent i 2016 til 38 procent i 2017 ifølge Skats egen holdningsundersøgelse.

Årtiers fadæse

Af den nye opgørelse fra Skatteministeriet fremgår det, at kun 2,7 procent af det samlede antal små- og mellemstore virksomheder fik besøg af Skats kontrol-apparat i 2017. 

I 2015 lå det tal på 3,5 pct, og i brancheforeningen FSR Danske Revisorer finder man dykket i Skats kontroller "overraskende" og "nedslående".

- Der var i forvejen et ekstremt lavt niveau af kontrol, og man tænkte jo, at det nærmest ikke kunne nå længere ned. Men der er vi blevet kedeligt overraskede, og det synes jeg virkelig er beklageligt, siger Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR. 

Hos FSR advarer man nu politikerne om, at "bunden risikerer at blive slået ud" af det danske virksomhedssystem, hvis ikke Skat får tilført ressourcer til at kontrollere flere firmaer, end tilfældet er i dag. 

- Vi er oprigtigt bange for, at der opstår en kreds af virksomheder, der snyder og sjusker for meget store beløb, og som får mere eller mindre frit spil til at gøre, hvad der passer dem, siger Tom Vile Jensen.

Også i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er der vrede over den faldende skattekontrol. 

- Der var muligvis nogle dyre konsulenter, der fortalte regeringen, at vi kunne spare penge ved at beskære skattekontrollen, men det har jo vist sig at være årtiers fadæse, siger FH-formand Lizette Risgaard til A4 Nu. 

Deres løn værd  

De nye tal fra Skatteministeret viser også, at faldet i antallet af skattekontroller kom samtidig med, at kontrolbesøgene blev en bedre forretning for Skat. 

I 2015 skaffede skattevæsnets kontrol af virksomheder i alt 3,2 milliarder kroner til statskassen. Året efter var det tal vokset med to milliarder kroner, mens Skats kontrolfolk i 2017 skæppede i fælleskassen med 4,9 milliarder kroner.

En beregning, som Fagbevægelsens Hovedorganisation har foretaget på baggrund af tal fra Skatteministeriet, viser, at hver enkelt medarbejder i skattevæsnets kontrolenhed i gennemsnit bidrog med over 5 millioner kroner til statskassen i 2017. 

Socialdemokratiet har stillet de ansatte i Skats kontrolenhed 1000 flere kollegaer udsigt, hvis partiet kommer til magten efter folketingsvalget. 

- De her tal viser jo tydeligt, at skattemedarbejderne i den grad er deres løn værd. Derfor er det indlysende, at der skal kraftige investeringer til på det her område, siger Jesper Petersen. 

De ekstra kontrolansatte kan ifølge partiet være med til at nedbringe danskere borgere og virksomheders gæld til det offentlige med op mod fem milliarder kroner årligt.

I alt skyldte firmaer og privatpersoner 117 milliarder kroner til det offentlige i 2018, viser tal fra Danmarks Statistik. 

Penge ud af statskassen

A4 Nu har forsøgt at få en kommentar til de nye tal fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), men det har ikke været muligt. I et svar til Folketingets Skatteudvalg fremhæver ministeren dog, at regeringen med finanslovsaftalen for 2018 afsatte 400 millioner kroner over en fire-årig periode til at styrke skattevæsnets kontrol med små- og mellemstore virksomheder. 

- Der er i de seneste år afsat væsentlige ressourcer og igangsat en lang række initiativer for at styrke skatteforvaltningen, skriver ministeren. 

Samtidig påpeger han, at Skat i dag prioriterer sine aktiviteter efter, hvor risikoen for snyd er størst. 

-   Det kan være i form af digitale stopklodser, kampagner eller regnskabskontrol. Derfor mener jeg, at et isoleret fokus på kontrolprojekter er for ensidigt. Kontrol kan ikke stå alene, hvis vi skal sikre korrekt skattebetaling fra virksomhederne, uddyber Karsten Lauritzen. 

Tal fra Skatteministeriet viser, at antallet af ansatte i Skats kontrolafdeling faldt med en tredjedel fra 2009 til 2017. Derfor er der hos Socialdemokratiet, fagbevægelsen og landets revisorer ringe tro på, at regeringens ekstrabevilling på knap 100 millioner kroner årligt frem mod 2021 er nok til at få skattekontrollen tilbage på ret køl. 

- Det er selvfølgelig bedre end ingenting, men problemet er jo, at pengene lige om lidt slipper op igen. Der er brug for en fast, vedvarende indsats , så Skats kontrolfolk kan få arbejdsro til at gøre deres arbejde ordentligt, siger Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk direktør i FSR Danske Revisorer.   

- Ellers forsætter vi bare med at hælde penge ud af statskassen og ned i lommerne på virksomheder, der dybest set ikke kan finde ud af at overholde reglerne, tilføjer han.