Hvor meget af din sædvanlige løn dækker dagpengene? Det har Danmarks Statistik fået nye tal om. Foto: Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Nye tal: Dagpengene kommer næsten aldrig over en halv løn

16. jan 2020, 11:06
For langt de fleste danskere betyder det at gå på dagpenge, at man får halveret sin indtægt. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik.

A4 Medier er blevet kontaktet af Dansk Statistik, som har opdaget en fejl i datasættet. Således kan de ikke bakke resultaterne op. Artiklen opdateres, når Dansk Statistik har rettet fejlen. 

Den højeste dagpengesats, man kan modtage i Danmark, svarer kun til lidt over en halv medianløn. Det skriver Danmarks Statistik i en pressemeddelelse.

Medianlønnen i Danmark var 34.547 kroner om måneden i 2018. Derimod var det højeste beløb en på dagpenge kunne modtage 18.633 kroner om måneden. Altså svarer dagpengenes højst mulige beløb til 54 procent af den danske medianløn.

LÆS OGSÅ: Her er danskernes dom over OK-forhandlinger: Så mange tror på konflikt

Dagpengene er igen blevet et stærkt debatteret emne i forbindelse med, at 3F og en række andre fagforeninger er gået ud med en kampagne om, hvordan de mener, at dagpengene bliver mindre og mindre værd hvert år.

Fuldmægtig hos Danmarks Statistik, Christian Törnfelt, peger på, at deres nye tal også viser, hvordan der er stor forskel, alt efter hvilket arbejde man har.

- Opgørelsen på arbejdsfunktioner synliggør, at dagpengesatsen for nogle arbejdsfunktioner kun kompenserer for en lille del af lønnen, siger Christian Törnfelt.

Ikke overraskende så hvor højere løn du får, jo mindre del af din løn kompenserer dagpengene for. Blandt andet kan man hos læger se, hvordan den højeste dagpengesats kun svarer til 33 procent af deres løn, mens den for kasseassistenter i butikker svarer til 84 procent af ens løn.

LÆS OGSÅ: Sundhedstjek på jobbet afslørede livsfarlig hvilepuls: Tom, du har reddet mit liv

Det er dog kun i 37 af de 119 arbejdsfunktioner og jobstillinger, Danmarks Statistik har delt befolkning op i, at den højeste dagpengesats svarer til mere end 60 procent af medianlønnen.

Det er ifølge Christian Törnfelt et resultat af dagpengeloftet, som gør, at man maksimalt kan modtage 18.633 kroner om måneden som dagpengemodtager, selvom man er fuldtidsforsikret.

- Opgørelsen indikerer også, at kun et fåtal af lønmodtagerne ville blive kompenseret med 90 pct. af lønnen, hvis de overgik til at modtage dagpenge, tilføjer Christian Törnfelt.