Nye takter: Siger nej til slaverengøring

4. jun 2012
De fleste kommuner tænker udelukkende på prisen, når de vælger rengøringsfirma. Men i Vordingborg bliver firmaer sorteret fra, hvis ikke de gør sig umage for at beskytte de ansatte.

Benhård konkurrence på prisen og tårnhøje krav om funklende rene gulve tvinger mange rengøringsfolk til at svinge moppen hurtigere end nogensinde før.

Det gør rengøring til et af de erhverv, hvor den fysiske nedslidning er størst.

Men for nylig traf Vordingborg Kommune et usædvanligt valg i forbindelse med udlicitering af den kommunale rengøring.

Stik imod sædvane var det hverken pris eller kvalitet, der blev afgørende for valget af leverandør.

Rengøringsopgaven gik i stedet til det firma, som angav den bedste metode til at undgå fysisk nedslidning af personalet.

Kommuner presser arbejdsmiljø i bund

Ifølge kommunaldirektør Tomas Therkilsen var opgaven gået til et andet firma, hvis man havde set bort fra hensynet til de ansatte.

"Vi er godt klar over, at det er lidt usædvanligt, men vi mener, at vi har en forpligtelse til at sikre de ansatte - som for en stor dels vedkommende er borgere i vores egen kommune - et godt arbejdsmiljø," siger han.

Kommunerne er blandt de største kunder på rengøringsmarkedet. Derfor har en presset økonomi i kommunerne også sat rengørinsgbranchen under ekstra pres.

Ifølge 3F øger det risikoen for nedslidning.

"Tempoet er blevet skruet enormt meget i vejret. Og det er jo ikke tilfældigt, at rengøring er en af de brancher, hvor flest går tidligt på førtidspension," siger Tina Møller Madsen, der er gruppeformand for 3F Hotel, Service og Restauration.

Smart rengøring forhindrer nedslidning

Hun mener, at det ville være et kæmpe fremskridt, hvis flere kommunerne tog hensynet til medarbejderne med i overvejelserne, når de vælger rengøringsfirma.

I Vordingborg gik rengøringsjobbet til firmaet Compas Group, som generelt profilerer sig på godt arbejdsmiljø, og systematisk arbejder på at reducere risikoen for nedslidning.

Men det argument preller af på langt de fleste kommuner, fortæller driftsdirektør Jan Wilken.

"Man er hårdt presset på økonomien i det offentlige, så det er stort set kun prisen, der bliver kigget på," siger han.

Rengøringschefen anerkender, at rengøring ER et hårdt fysisk job med mange bevægelse, som slider på kroppen.

"Så vi kan ikke garantere, at vi leverer et fuldstændig perfekt arbejdsmiljø. Men vi tror på, at rengøring kan gøres smartere og med hjælp fra bedre teknologi, så risikoen for nedslidning bliver minimal," siger han.

Ansatte smidt i armene på private

Den gode nyhed fra Vordingborg hviler dog på en turbulent baggrund - i hvert fald set fra rengøringsdamens rullevogn.

Som mange andre kommuner har Vordingborg besluttet at udlicitere rengøringsopgaven til private firmaer. Ved at lade private firmaer overtage sine egne rengøringsfolk kan kommunen spare omtrent 20 millioner kroner i løbet af de næste tre år.

Så der er ingen vej uden om, at de tidligere kommunalt ansatte rengøringsdamer skal løbe hurtigere, når de falder i armene på de private firmaer.

Næstformand for 3F på Sydsjælland Marianne Andersen forholder sig skeptisk, til det modsatte er bevist.

"Så vidt jeg ved, løber de lige så stærkt som alle de andre, og de har mig bekendt ikke fået bedre udstyr," siger hun.

Snak eller handling?

Det er meningen, at arbejdsforholdene for de ansatte i rengøringsfirmaet skal evalueres. Blandt andet gennem medarbejdertilfredsheds- undersøgelser, som Vordingborg Kommune har ret til at få indsigt i.

Kommunaldirektør Tomas Therkildsen tør heller ikke garantere, at en påstand om godt arbejdsmiljø på skrift nødvendigvis betyder det samme i virkeligheden.

"Vi er jo nødt til at stole på, at de gør, som de siger, men selvfølgelig er det nødvendigt at evaluere situationen undervejs," siger han.