Tæt på verden: Nye storstrejker på vej i Sydafrika

29. aug 2013, 15:02
Sydafrikas økonomi halter og alle faggrupper vil have mere i løn. Nye strejker indledes mandag.

Sydafrikanske arbejdere forhandler nye overenskomster nu, og sideløbende er der et væld af strejker. Byggearbejdere og lufthavnsansatte har nedlagt arbejdet og flere andre faggrupper truer med at gå hjem.

Myndighederne beder om at alle strejker afvikles fredeligt. Et år er gået efter 34 minearbejdere blev dræbt af politiet ved en strejke i en platinmine. Spændingerne stiger, og 90.000 byggearbejdere fra minearbejdernes fagforening nedlægger arbejdet mandag, skriver BBC.

Presset

Det sydafrikanske samfund er som andre såkaldt "nye økonomier" presset af internationale trends. Valutaen har mistet værdi - 17 procent i år. 30.000 automobilarbejdere strejker, og det koster 60 millioner dollars om dagen i eksportindtægter. Guldminearbejderne afviser en 6 procent stigning.

Automobilarbejderne vil have 14 procent løsstigning, men BMW, Ford og Toyota afviser. De ansatte kan se, at de får småpenge for deres arbejde sammenlignet med andre ude i verden, fabrikkerne sælger produkterne meget dyrere, og ledelsen får fede bonusser.

Dårlig økonomi

Alle leveomkostninger i Sydafrika stiger. Inflationen er på omkring 10 procent. Arbejderne mener, at de skal have det dobbelte af inflationen i lønstigninger for at udvikle samfundets økonomi og forbedre deres egne levevilkår reelt.

Virkeligheden for Sydafrikas økonomi er, at der er meget ringe vækst. Tidligere i perioden efter 2008-finanskrisen var væksten rekord høj. Ikke mere - mange firmaer kører med underskud og kan ikke skabe nye job.

Sydafrikas valuta ligger for tiden på sit laveste i 4 år overfor dollaren. Og så har de internationale guldmarkeder tabt pusten. Spotprisen ligger for tiden 30 procent lavere end rekorden. Reuters oplyser, at halvdelen af kostprisen på guld er lønomkostninger til arbejdere.

Bliver værre

Sydafrikas regering vil ikke blande sig i konflikterne, der bliver mere tilspidsede. Begge parter i forhandlingerne er tilsyneladende i gang med at forberede sig på en 3 måneder lang konflikt, skriver Reuters.

The National Union of Mineworkers ventes fredag at give deres medlemmer besked på at gå i strejke. Arbejdsgiverne har haft 7 dages varsel. Fagforeningen repræsenterer over 60 procent af landets 140.000 minearbejdere.

Regeringen frygter, at lukkes guld-minerne helt, vil det koster omkring 35 millioner dollars ekstra i tabt udbytte for landet - i døgnet.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.