Nye regler: Du må ikke arbejde

8. jun 2010
Danskere bliver nu tvunget til at sige deres job op. DF erkender fejl.

De har et job. Men skærpede regler om dagpenge tvinger dem til at sige op og sidde derhjemme.

Det skyldes regler, som regeringen og Dansk Folkeparti strammede for to år siden: ledige gik fra at kunne få dagpenge på deltid i 52 uger til kun 30 uger.

Når de ledige rammer loftet, er det alt eller intet. Enten skal de arbejde fuld tid eller være arbejdsløs fuld tid.

Læs også: Lone skal sige tre job op - nu arbejdsløs

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Alene hos 3F, der dækker hver ottende dansker på dagpenge, er 1.346 personer blevet ramt af loftet.  Det giver store problemer i de områder i landet, hvor der er langt mellem nye fuldtidsjob for ufaglærte ledige, forklarer Jørgen Helledie, leder af 3F’s A-kasse i Frederikshavn.

Netværk går fløjten

”Stramningerne virker stik imod hensigten. Lidt arbejde er jo bedre end intet arbejde. Mange vælger at sige deres deltidsjob op, for de har simpelthen ikke råd. De forsøger at bidrage til samfundet, men det sætter reglerne en stopper for,” siger Jørgen Helledie.

Blandt hans medlemmer er 15 procent arbejdsløse, og han mindes ikke at have set et eneste ledigt fuldtidsjob i Frederikshavn siden nytår. Derfor er problemet for Lone Grandt Jensen, der fortæller sin historie i dag i Avisen.dk og andre, der stykker deres arbejdsliv sammen af flere deltidsjob, at de må sige deres job op og mister den kontakten til arbejdsmarkedet.

”Man får job gennem sit netværk, og for de her mennesker er deltidsjobbet deres bedste netværk. Men det mister de på grund af reglerne, siger Jørgen Helledie.

No regrets

Arbejdsmarkedsordfører for DF, Bent Bøgsted erkender, at de nye regler ikke virker efter hensigten. Men afviser, at lave dem om:

”Man skal ikke fortryde noget i politik, men jeg kan godt se, at det på nogen områder ikke har virket efter hensigten. Men regeringen vil ikke bløde op for reglerne,” siger Bent Bøgsted.

Supplerende Dagpenge

 

  • Har du et deltidsjob, kan du få dagpenge for resten af timerne, du ikke arbejder.
  • For to år siden blev reglerne strammet.
  • 30 uger er loftet nu, før var det 52 uger.
  • Efter 30 uger kan du stadig få dagpenge. på fuld tid, men så må du til gengæld ikke arbejde