Nye politielever har rod i ansættelsesforhold

23. okt 2011
Rigspolitiet har ni dage til at bringe forholdene i orden for det nye hold politielever. De kender endnu ikke de ansættelsesforhold, de bliver ansat på. Det møder kritik fra Politiforbundet.

Om bare ni dage møder et hold nye politielever på Politiskolen i Brøndbyøster ved København.

Men de knap 100 politielever aner ikke, om de bliver ansat som tjenestemænd eller de bare er studerende.

Det betyder, at de ikke ved hvilke rettigheder, der gælder de nye elever, hvis de eksempelvis kommer til skade i tjenesten.

Det møder kritik fra Politiforbundet.

”Det er for ringe, at Rigspolitiet ikke har sørget for at få afklaret, hvilke vilkår der gælder for de nye elever, før man ansatte dem,” siger forbundssekretær i Politiforbundet, Poul-Erik Olsen.

Uklarhed efter omlægning

Den tre-årige politiuddannelse var før årsskiftet en uddannelse med løn. Men fremover skal de 96 nye politielever have SU under de teoretiske moduler og løn i praktikperioden.

Og med omlægningen af uddannelsen, er der skabt uklarhed omkring ansættelsesforholdene.

Ifølge Poul-Erik Olsen er alle parter enige om, at der skal være et ansættelsesforhold, men Rigspolitiet har ikke meldt ud, hvad det så indebær:

”Min kritik er, at de (eleverne, red.) ikke kender de vilkår, der gælder i deres ansættelse. De ved ikke hvilken løn de vil få i praktikperioden. Det eneste, de ved, er sådan set, at de er blevet optaget på politiuddannelsen og i tre teoretiske moduler er på SU. Resten ved de ingenting om.”

Mørkeland

Uden klare regler for elevernes ansættelse er der også mørke omkring en række vigtige forhold, der har stor betydning for de nye elever, mener Politiforbundet.

Eksempelvis om de nye elever vil være omfattet af arbejdsskadeloven, hvis de kommer til skade på træningsbanen eller i praktikperioden.

Det er uvist om eleverne får betalt ferie, om de får betalt barsel, om der er mødepligt under uddannelsen, og begrænsninger i forhold til, hvad en politielev må tage af arbejde ved siden af politistudiet.

”Det er en række af disse problemer, der alene kan løses ved at afklare ansættelsesforholdene for de nye politielever. Jeg har bestemt en forventning om at det bliver løst – ellers har vi en ny situation,” siger Poul-Erik Olsen.

Rigspolitiet beklager

Pressechef i Rigspolitiet, Niels-Otto Fisker, oplyser, at man regner med at have klarhed over ansættelsesforholdene for de nye elever, inden de tager fat på uddannelsen 1. november.

"Det er et relativt kompliceret område og få sat skik på, men det ser ud til, at det kan falde på plads først i næste uge (denne uge, red.). Det er selvfølgelig beklageligt, hvis der er nogen af de kommende elever, der har følt sig generet eller usikre på, om der er en aftale, og hvordan en eventuel aftale ser ud. Det har vi fuld forståelse for," siger Niels-Otto Fisker.

"Men alt tyder på, at en endelig aftale skulle være klar først i næste uge (denne uge, red.)," forsikrer han.faktaboks

"Jeg synes ikke det er i orden at ansætte folk på vilkår, der ikke er afklarede. Det er for ringe, at man bringer folk i den situation, for vi har med unge mennesker at gøre, der har haft en lang drøm om at komme ind hos politiet. Derfor siger de selvfølgelig ja til hvad som helst."

Forbundssekretær i Politiforbundet, Poul-Erik Olsen.