Billede af en mennesketom lufthavn under coronakrisen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Nye massefyringer på vej i Københavns Lufthavn

11. jun, 15:45
Over 500 ansatte står til at miste jobbet hos Aviator, Sodexo og andre virksomheder i lufthavnen.

Den dramatiske fyringsrunde hos SAS, hvor 1.700 fuldtidsstillinger skal nedlægges, bliver nu fulgt op af en række andre masseafskedigelser hos virksomheder i Københavns Lufthavn:

Handlingselskabet Aviator har varslet fyringer af 335 ansatte.

Sodexo, som står for flyrengøring, vil fyre op til 179.

Det skriver Fagbladet 3F.

Andre virksomheder, som handlingsselskabet Copenhagen Flight Services og detailhandel i Heinemann Retail er også gået i gang med omfattende fyringsrunder.

Hos Aviator er tillidsmand Allan Slawecki dybt berørt over situationen.

- Både for mig og kollegerne er det forfærdeligt. Jeg har stort set ikke sovet siden i torsdags og sidder til møder 10-12 timer hver dag. Ingen ved, om de er købt eller solgt. Vi forsøger at redde så mange job som muligt, siger Allan Slawecki.

I torsdags varslede firmaet massefyringer af 70 procent af firmaets 485 ansatte i lufthavnen, hvilket svarer til 335. Heraf er planen at fyre 140 3F’ere.

Siden da har tillidsfolk og ledelse forhandlet om, hvilke vilkår afskedigelserne skal foregå på. Og om det eventuelt kan blive færre.

Som konsekvens af coronaen er produktionen kun på 10-15 procent af det normale hos Aviator, der blandt andet håndterer bagage for KLM, Lufthansa og Emirates.

- Og det er der desværre ikke udsigt til forandrer sig de kommende måneder, siger Allen Slawecki.

Rengøringsselskabet Sodexo Airport Services risikerer helt at lukke. Ledelsen varslede i mandags, at mellem 75 og 100 procent af de ansatte skal fyres. Her er der 179 ansat, af disse 165 3F’ere.

– Det er en forfærdelig situation, som vi står i, hvor vi vil forsøge at gøre det så godt og humant for medarbejdere. Men lønkompensationen var en midlertidig ordning, som vi desværre ikke længere kan benytte os af, og for tiden har vi kun 10 fly om dagen. På en god sommerdag kan vi normalt komme op på 225 fly, siger Jacob Helle, district manager hos Sodexo.

Jane Norman Larsen, næstformand i 3F Kastrup, ser også på fyringerne med stor alvor:

- Det er en ulykkelig situation, vores medlemmer befinder sig i. Vi forsøger at begrænse antallet mest muligt og hjælpe videre i andre jobs med efteruddannelse. Og så håber jeg bare, at regeringen kommer med en hjælpepakke til en voldsom presset branche, som bliver hårdt ramt af rejserestriktionerne, siger Jane Norman Larsen, næstformand i 3F Kastrup.

Fagbladet 3F arbejder på at få kommentarer til fyringsrunden fra Aviator.