Analyse fra Dansk Arbejdergiverforening virker, at nye flygtninge kommer markant hurtigere i job. Arkivfoto. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Nye flygtninge kommer hurtigere i job

23. aug 2019
Andelen af flygtninge, der er i beskæftigelse kort tid efter at have fået asyl i Danmark, er mangedoblet på få år.

Det går godt med at få Fatima og Muhammad sluset hurtigt ud på arbejdsmarkedet, når de er kommet til Danmark.

Nye flygtninge kommer markant hurtigere i job i dag end for bare få år siden og bidrager dermed i langt højere grad til samfundet end tidligere, skriver Mandag Morgen.

Af de mandlige flygtninge, der fik asyl i 2015, var blot 3 procent i ustøttet beskæftigelse i begyndelsen af det efterfølgende år. For dem, der ankom i 2018, gjaldt det 23 procent, viser en ny analyse fra Dansk Arbejdergiverforening (DA).

- Vi har vendt op og ned på den måde, vi modtager flygtninge på og får dem i arbejde. Hvor vi tidligere havde en idé om, at folk først skulle lære dansk og en masse andre ting, inden de kunne komme ud på arbejdsmarkedet, er fokus nu fra første dag på at komme i arbejde. Det ser virkelig ud til at rykke, siger chefkonsulent Rasmus Brygger fra DA til Mandag Morgen.

Analysen viser også, at over halvdelen af alle mandlige flygtninge, der fik asyl i 2015 og 2016, nu er kommet i job. Og for alle de mandlige flygtninge, som kom til Danmark sidste år er næsten hver tredje allerede kommet i beskæftigelse.

Den store trepartsaftale mellem V-regeringen og arbejdsmarkedets parter fra 2016 om flygtninge er en væsentlig årsag til den nye jobsucces. Den betød blandt andet en helt ny integrationsuddannelse og et langt mere målrettet fokus på at få flygtninge hurtigt ud på arbejdsmarkedet.

Det halter dog fortsat med at få kvindelige flygtninge i job i lige så stort omfang som mandlige flygtninge. Udviklingen gennem de seneste år har ganske vist været positiv – langt flere kvindelige flygtninge er i kommet i job. Men andelen af kvinder i beskæftigelse er fortsat markant lavere end for mænd, ligesom den positive udvikling også er mindre markant sammenlignet med mandlige flygtninge.

- Vi kan se fra andre lande som Sverige og Norge, at det kan lade sig gøre at få flere kvindelige flygtninge i job. Norge har dobbelt så mange i job som i Danmark. Derfor skal vi sætte barren højere i Danmark, siger Rasmus Brygger.