Nye fagforeningsmedlemmer får ingen advokat

25. nov 2011
Hvis der opstår problemer de første tre måneder som HKmedlem, er der ingen advokathjælp fra fagforeningen.

Selvom du er medlem hos fagforbundet HK, må du vente med at få alle rettigheder.

Sådan fungerer det hos HK, der gerne kører faglige sager for nye medlemmer, men ikke vil give advokathjælp til sager, der opstår de første tre måneder som medlem.

”Vi har valgt at sige, at der er en tre måneders karenstid. Vi kan ikke have, at folk tænker; Nu sker der noget, så melder jeg mig ind og får hjælp og så melder jeg mig ud begefter,” siger Mette Kindberg, der er næstformand i HK.

Yder faglig hjælp

Hun understreger, at HK yder faglig hjælp med overenskomst og så videre til nye medlemmer fra dag ét, men advokat kan man ikke få betalt. Selvom nye medlemmer ikke kan få advokathjælp, skal de stadig betale fuld medlemspris.

”Set fra vores side har det ikke noget med prisen at gøre. Det handler om at give en fordel til loyale medlemmer. Det er da forekommet, at folk har meldt sig ind efter skaden er sket. Men det er rimeligt sjældent,”  siger Mette Kindberg.

Den eneste anden fagforening, som avisen.dk har kunnet opspore med noget der minder om HK's karenstid, er Dansk Jurist og Økonomforbund (DJØF).

Her havde man indtil for få år siden en tilsvarende ordning med hele seks måneders karenstid på juridisk hjælp.

Bedste service

”Vi vurderede, at det ikke var noget problem at afskaffe den regel. Vi vil gerne yde bedst mulig service til alle vores medlemmer,” siger Charlotte Thaning, der er forhandlingschef i DJØF.

Hun er enig med HK i, at det kan være svært at finde ud af, præcist hvornår en sag er opstået. Samtidig understreger hun, at DJØF ikke tager sager, der er opstået før medlemskab.

”Det er afgørende vigtigt for os at det, vi hjælper medlemmerne med skal være opstået efter indmeldelsen. Det er klart, man ikke kan komme og sige, at man blev afskediget i går og melder sig ind, fordi man gerne vil have hjælp med den sag,” siger Charlotte Thaning.[pagebreak]

Ikke flere sager

DJØF har ikke oplevet, at afskaffelsen af reglen har givet flere sager.

”Vi har ingen erfaring for, at medlemmerne skulle misbruge det. Vores holdning er, at dem der er medlemmer skal have hele servicen,” siger Charlotte Thaning.

Hun mener, at det er en styrke, at man kan hjælpe med juridisk bistand fra dag et.

”Når for eksempel afskedigelser ender i en retssag, så er det jo fordi det ikke har været muligt at opnå et en fornuftig fratrædelsesaftale. Hvis arbejdsgiveren på forhånd ved, at vi ikke vil sende sagen videre, så svækker det vores muligheder for at opnå en aftale,” siger Charlotte Thaning.

Gammel ordning

HKs ordning med karantæne på juridisk hjælp er løbende blevet diskuteret på forbundets kongresser, men er hver gang blevet fastholdt af medlemmerne.

Det er uvist præcis hvornår karantænen blev indført, men den optræder i forbundets love fra 1965, så nogen spritny ordning er det helt sikkert ikke.

HK kan dispensere i særlige sager, ligesom nyuddannede, der melder sig ind er undtaget fra reglen.