Nybagt mor: For ringe at vi bliver set ned på

14. jun 2012
Forskelsbehandling i forhold til SUmodtagere er langt fra i orden, siger malerelev på barsel Tina Bechmann.

"Uden min kæreste var det aldrig løbet rundt."

Der er ingen tvivl i 21-årige Tina Bechmanns sind. Havde hun ikke haft hjælp fra sin kæreste, så var hun ikke blevet mor til lille Rosa, i hvert fald ikke lige nu.

Hun er lige som andre kvinder, der bliver mødre under skolepraktikken, henvist til at klare sig for godt 6.500 kroner om måneden under barslen, hvilket er langt mindre end SU-modtagere på barsel.

Tina stiller sig uforstående over for den form for forskelsbehandling.

"Jeg synes, det er for ringe, det er jo en uddannelse lige som alle andre. Bare fordi man måske ikke lige er supergod bogligt, så bør vi ikke blive set ned på," siger hun.

Hver en mønt bliver vendt

Sammen med kæresten og lille Rosa, der kom til verden i januar, bor hun i Langeskov på Vestfyn. Og her bliver hver en krone vendt for at få hverdagen til at hænge sammen.

"Min kæreste har været så uheldig at miste sit job på Lindø, derfor er han på dagpenge, så økonomien er rimelig stram. Vi går efter tilbud og kigger meget på priser," forklarer den 21-årige mor, som sammen med resten af den lille familie i år skal på en enkelt uges sommerhusferie til Vesterhavet

Tina Bechmann mangler et år af sin maleruddannelse. Men lige som cirka to tredjedele af sine medelever på grundforløbet, fandt hun aldrig en fast læreplads. Gennem uddannelsen har hun derfor pendlet mellem kortere virksomhedspraktikker og skolepraktikken.

"Der er jo simpelthen ikke nogen praktikpladser at få. De fyrer alle steder. Det kun bliver sværere og svære at finde en plads, jo længere man kommer i uddannelse. Mestrene vil gerne have én, de kan lære op fra bunden og have i flere år."

Skolepraktikken er Tina egentlig glad for, fordi den gør, at hun kan færdiggøre den uddannelse, hun brænder for.

De beder jo om, at vi uddanner os

Tina understreger, at hun aldrig har fortrudt sit valg om at blive mor i en tidlig alder. Beslutningen skete nemlig på trods af udsigten til en stram økonomi.

Alligevel undrer det hende, at politikerne med den ene hånd opfordrer unge til at tage en uddannelse, men samtidig sender et signal om, at ikke alle uddannelser er lige fine.

"Det er dårligt, at vi er så skidt stillede som skolepraktikelever. De vil jo så gerne have, at vi uddanner os, men det kan altså godt være svært at få det til at hænge sammen."

Studerendes privatøkonomi under barsel

 

Mødre i skolepraktik på barsel

  • 6.669 kroner månedligt før skat.
  • Barslens længe for skolepraktikanter varierer fra fagområde til fagområde. Halvt år til et helt n og allerhøjest et halvt år er normen.
  • Der gives ingen yderligere tillæg.

 

Mødre på SU på barsel

  • 11.324 kroner månedligt før skat.
  • SU-modtagere, der skal være mor, bliver tildelt et års SU (67.944 kroner). Normalen er, at barselen afvikles over et halvt år og derfor hæves dobbelt ydelse. Regnestykket forudsætter, at man er fyldt 20 år og ikke bor hjemme.
  • Når SU-modtageren vender tilbage til studiet stiger ydelsen. Her modtager moderen som forsørger i den resterende studietid mellem 1.450 og 5.662 kroner. (enlige forsørgere)
  • Samtidig har SU-modtagere mulighed for at optage fordelagtige SU-lån.


Kilde: Ministeriet for børn og undervisning og Ministeriet for forskning, innovation og videregående uddanneler