20200526-103715-A-1920x1920we
Fra 2014 til 2019 er der registreret hele 35 procent færre anmeldelser af erhvervssygdomme. (Arkivfoto) Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Ny udvikling: Færre erhverssygdomme anmeldes i byggeriet

28. jul 2020, 06:33
Trods stigning i den samlede beskæftigelse anmeldes der fra 2014 til 2019 knap 35 procent færre erhvervssygdomme inden for byggebrancherne.

På fem år er antallet af anmeldte erhvervssygdomme inden for byggeriets brancher faldet markant. Fra 2014 til 2019 er der registreret hele 35 procent færre anmeldelser af erhvervssygdomme.

Det viser tal fra Arbejdstilsynet, skriver Fagbladet 3F.

Samtidig er der sket en stigning på 17 procent i antallet af beskæftigede i samme periode.

Ifølge Johan Hviid Andersen, der er professor og overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, kan faldet af anmeldelser skyldes flere forskellige faktorer.

- Det kan være et udtryk for, at man inden for byggeriet er begyndt at bruge flere hjælpemidler til at afhjælpe det fysiske pres, der er forbundet med arbejdet. På den måde ser man ikke så mange, der på den lange bane bliver ramt af de klassiske erhvervssygdomme som overbelastninger i ryggen og musklerne, fortæller han.

Men tallene kan også afspejle en anden, og langt mere trist tendens, siger Johan Hviid Andersen.

- Vi ved fra vores arbejde, at mange af de berørte ikke får meldt og rapporteret deres erhvervssygdomme, fordi de ikke er interesseret at gøre en sag ud af deres sygdom. Det kan være, at de er usikre på deres ansættelsessituation, hvis de vælger at melde deres sygdom til en myndighed.

Han peger på, at problemet med underrapportering ikke kun gælder for de sygdomsramte. Også læger har en tendens til at undlade at melde mistanke om erhvervssygdomme til myndighederne.

Det faldende antal anmeldelser og den stigende beskæftigelse kan dog også forklares med, at flere udenlandske arbejdere Johan Hviid Andersen kan samtidig heller ikke afvise, at der i tallene også gemmer sig mange sager om udenlandske arbejdere.

- Det forklarer, at antallet af beskæftigede er steget, mens antallet af anmeldte erhvervssygdomme er faldet. Udenlandske arbejdere kommer i stigende grad til Danmark, men vi ser dem aldrig ude på de arbejdsmedicinske klinikker. Så derfor er der også god grund til at tro, at de heller ikke anmelder erhvervssygdomme til myndighederne.

Hos 3F er man glad for udviklingen og ser den som et tegn på, at den årelange indsats for et bedre arbejdsmiljø, så småt er begyndt er vinde indpas ude på byggepladserne.

- Det er dejligt at se, at tallene falder. Det viser, at det nytter noget at arbejde med de langvarige påvirkninger, siger Flemming Hansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i 3F´s byggegruppe.