20170803-160017-4-1920x1280we
For at komme manglen på pædagoger til livs, er fem kommuner i hovedstaden gået sammen med Københavns Professionshøjskoler om et forslag til en ny merituddannelse (arkivfoto). Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Ny uddannelse skal gøre akademikere til pædagoger på to år

20. aug 2020, 16:03
Der kommer til at mangle pædagoger i fremtiden. Derfor foreslår fem kommuner og Københavns Professionshøjskoler at gøre akademikere til pædagoger på blot to år. BUPL-formanden, Elisa Rimpler, kalder det positivt, men samtidigt en nødløsning.

Der mangler pædagoger samtidig med, at akademikerne ikke kan få jobs. En ny uddannelse kan løse begge problemer. Det er hovedbudskabet i et forslag til en forsøgsordning med en ny merit-uddannelse som Københavns Professionshøjskoler og fem kommuner i Region Hovedstaden har sendt til godkendelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet.

LÆS OGSÅ: Misbrugt af chefen: 'Han lagde sit ansigt mellem mine ben

Den nye uddannelse skal gøre det muligt for akademikere og professionsbachelorer at blive pædagoger på kun to år, hvor den almindelig pædagoguddannelse tager tre et halvt år. Samtidig vil den studerende få løn undervejs og ikke SU.

Formanden for pædagogernes fagforening BUPL, Elisa Rimpler, er umiddelbart positivt stemt over for forsøget med den nye meritpædagoguddannelse.

Det her er i bund og grund en nødløsning, fordi der ikke er handlet i tide for at sikre nok pædagoger.
Elisa Rimpler, formand for BUPL

- Vi står overfor, at der kommer 50.000 flere børnehave- og vuggestuebørn de næste ti år, og samtidig skal der indføres minimumsnormeringer i alle institutioner, så vi har både et akut og langsigtet behov for flere pædagoger. Derfor har jeg stor respekt for, at man forsøger at finde veje til flere pædagoger regionalt. Og et sporskifte kan være et supplement, siger hun til A4 Arbejdsliv.  

Forløbet vil fungere sådan, at den studerende vil være ansat i en stilling som pædagogmedhjælper mindst 27 timer om ugen med løn, en uddannelsesaftale og løbende undervisning, og efter godt to år er man uddannet pædagog.

Et supplement 

BUPL-formanden understreger, at det selvfølgeligt er vigtigt, at både forudsætninger og motivation for at uddanne og arbejde som pædagog er i orden.

Er du ikke bange for, at man får pædagoger, der ikke brænder for faget, men som har valgt det som det næstbedste? 

- Jeg har forstået det sådan, at en institutionsleder skal indstille personen til uddannelsen, hvis personen kan drage omsorg og empati osv. Og det, synes jeg, lyder fornuftigt.

Alligevel kalder Elisa Rimpler det nye forslag til en merituddannelse en nødløsning:

- Jeg vil stadig holde fast i, at pædagoguddannelsen skal være motorvejen til at blive pædagog. Det her er i bund og grund en nødløsning, fordi der ikke er handlet i tide for at sikre nok pædagoger. Vi har længe kaldt på, hvordan vi kan styrke uddannelsen og ikke mindst sørge for at få anerkendelse og prestige ind i pædagogfaget. Der er flere skruer, man kan dreje på, blandt andet at sikre ordentlige arbejdsvilkår og en bedre løn. Det er de ægte langsigtede løsninger, hvor den her merituddannelse blot er et supplement.

Hos Københavns Kommune, der er en af de fem samarbejdskommuner, ser man gode og nødvendige perspektiver i ideen.

LÆS OGSÅ: 3F rejser sag mod SAS: Fleksjobbere er kommet i klemme

-  Det her kan være en god mulighed for et sporskifte for de grupper af akademikere i hovedstadsområdet, som oplever, at det er svært at få fast job inden for det felt, de er uddannet til. Selvom de er dygtige og engagerede, kan mange kun få korte vikariater eller oplever at være fanget i et administrativt job, som de føler sig overkvalificeret til, siger Beskæftigelses- og Integrationsborgmester Cecilia Lonning (V) i en pressemeddelelse.