Ny sløjfe skal redde brandmænd fra at dø

14. jul 2013, 06:00
Soldaterne har en gul sløjfe, og nu har brandmændene deres egen røde sløjfe formet af en brandslange. Overskuddet fra salget går til bekæmpelse af den kræft, som brandmænd risikerer at få på jobbet på grund af giftig røg.

Et nyt velgørende formål har set dagens lys.

Mange donerer penge til fattige børn i Afrika eller Hjerteforeningen, men nu er det også muligt at donere til kræftramte brandmænd.

Efter svensk forbillede er Brandfolkenes Organisation begyndt at sælge sløjfer til at sætte på tøjet denne sommer. Overskuddet fra salget går til kampen mod brandkræft.

"Vi arbejder hårdt for at få ændret loven, så syge brandmænd fremover kan få anerkendt, at deres kræft er arbejdsrelateret. Det er det arbejde, overskuddet skal gå til," forklarer Tommy Kjær, der er næstformand i Brandfolkenes Organisation.

Kræft blandt brandmænd har været et ukendt fænomen herhjemme, indtil Avisen.dk i efteråret 2012 stillede skarpt på den overdødelighed, der er på landets brandstationer på grund af cancer.

Minister greb ind for at forebygge

Kræftramte brandmænd stod frem og fortalte om deres sygdom, og pårørende stod frem og fortalte om afdøde brandmænd.

Beskæftigelsesministeren greb ind og krævede en redegørelse, mens Arbejdsskadestyrelsen opfordrede alle kræftramte brandmænd til at melde deres kræft som arbejdsskade.

Tal fra sidst i maj viser, at styrelsen har modtaget 109 nye anmeldelser. Af dem er otte blevet afvist. Kun et tilfælde af hudkræft er blevet anerkendt, og det er for få, mener Brandfolkenes Organisation.

"Når brandmænd er på arbejde, risikerer de deres liv for at redde andre. Men når brandmænd får kræft, er der ingen, der kommer dem til undsætning. Det er unfair," siger næstformand Tommy Kjær, der kræver "fair" lovgivning.

Trods omfattende forskning, der dokumenterer en sammenhæng mellem cancer og brandmandsjobbet, har den danske regering - i modsætning til for eksempel den australske - indtil nu nægtet at lave en lovændring, der gør det lettere for syge brandmænd at få erstatning for deres kræftsygdom.

Lyserød brandbil har fået svensken til at donere

I Sverige er de lidt længere fremme i kampen mod brandkræft, end vi er herhjemme.

400.000 kroner har Brandmännens Cancerfond indsamlet på under et år. Fonden sælger også sløjfer, der er formet af brandslanger.

"Det er vigtigt, at de, der forventer at blive reddet, når det brænder, også medvirker til at redde brandmændene," mener Jan Wisén, der er talsmand for fonden.

For at sætte fokus på den kræftrisiko, brandmænd udsættes for, når de slukker ildebrande, har fonden taget flere initiativer. Blandt andet er en brandbil blevet malet lyserød.

"Det er en brandbil, der er blevet indsat i skarpe situationer i Stockholm. Når den rykker ud med blå blink, skaber det stor opmærksomhed omkring den gode sag," siger talsmanden.

Også i Sverige er det svært for den enkelte brandmand at få anerkendt kræft som arbejdsskade. I øjeblikket prøves flere sager.

"Vi klør på"

Men hverken "hinsidan" eller herhjemme har brandmændene tænkt sig at give op.

I Danmark giver kræft på grund af passiv rygning på arbejdspladsen erstatning. Brandmændene vil have lignende regler, fordi de færdes i røg, der er mindst lige så giftig.

"Vi klør på, selvom det indtil nu har været lidt sløjt med de politiske resultater. Politikerne må åbne øjnene og gøre som i Australien, hvor brandmænd automatisk får anerkendt kræft som arbejdsskade," fastslår Tommy Kjær fra Brandfolkenes Organisation, der bakkes op af 3F.

faktaboks

 

Hvis du vil købe en sløjfe, kan du få flere informationer om sagen her