Ny regel giver syge smæk på 7.000 kroner

18. jan 2013, 15:02
Sygedagpengemodtagere mister 7.000 kroner i år på grund af en uheldig kalender og en ny regel. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen S vil ikke ændre reglen, som hun i sin tid stemte imod.

Mange sygedagpengemodtagere fik en ubehagelig overraskelse, da de tjekkede bankkontoen efter nytår.

En ny regel, som er gået ret ubemærket hen, giver nemlig sygemeldte økonomiske smæk på helligdage.

"Det betyder rigtig meget for mig og mine børn, at jeg pludselig mangler de penge uden at vide det i forvejen. Det er ikke rimeligt," siger Jan Kjær, som er en af dem, der blev ramt af reglen i julen.

En influenza kostede den arbejdsløse enlige far 1.500 kroner.

Reglen blev vedtaget med borgerligt flertal i slutningen af 2010 og trådte i kraft i juli 2012. Den betyder, at sygedagpengemodtagere ikke længere får penge på helligdage, som falder på hverdage – de såkaldte søgnehelligdage.

Det betyder 788 kroner mindre i sygedagpenge for hver helligdag, man er syg.

Dyrt at være syg i år

I 2013 falder hele ni helligdage på hverdage. Men mens lønmodtagere kan se frem til flere fridage end normalt, bliver det et dyrt år for sygedagpengemodtagere. Er man syg et helt år, koster den nye regel 7.000 kroner.

Det er forkasteligt at ramme en i forvejen svag gruppe så hårdt. Det mener Finn Sørensen, der er socialordfører for Enhedslisten.

”Det er helt urimeligt at forringe vilkårene for de syge. Vi vil stille et lovforslag om det her, men vi er ikke på forhånd optimistiske. Regeringen har ikke været særlig systematisk, når det gælder om at fjerne den tidligere regerings forringelser,” lyder det fra Finn Sørensen.

Også De Radikale er indstillede på at tage reglen op til revision, men vil dog se på hele sygedagpengeområdet som helhed.

Regeringen: Pengene er brugt

Der er dog ikke udsigt til, at reglen bliver ændret tilbage igen foreløbig. Selvom både SF og Socialdemokraterne i sin tid stemte imod forringelsen, da de var i opposition, er de ikke parate til at fjerne den nu.

"Det er rigtigt, at vi stemte imod dengang, men som jeg forstår det, er det en ret bekostelig affære at ændre på det her, og det har vi ikke finansiering til for nærværende," siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Hun tilføjer, at det ikke er hensigten, at man skal være på sygedagpenge et helt år.

Heller ikke SF vil hoppe med på Enhedslistens forslag.

”Jeg er fuldstændig enig i, at den rammer de forkerte, men vi kan ikke lave det om nu, for pengene er brugt. Det vil koste 200 millioner at lave om,” siger socialordfører Anne Baastrup.

Venstre: Det var en sparerunde

Reglen blev i sin tid gennemført for at spare på de offentlige udgifter efter påbud fra EU. Det oplyser Venstres beskæftigelsesordfører, Ulla Tørnæs.

”Det var ikke noget, vi var glade for, og det er klart, at det kan føles urimeligt for den enkelte. Men vi var nødt til at holde styr på de offentlige finanser,” siger Ulla Tørnæs.

Mens de andre forringelser i sygedagpengeloven har medført heftig debat, er reglen om helligdage gået ubemærket hen. Så ubemærket, at hverken Jan Kjær eller hans a-kasse var opmærksomme på den.

Da der ingen helligdage var i efteråret, har konsekvenserne nemlig først kunnet mærkes i julen.

Her er regnestykket:
  • Sygedagpengesatsen er 788 kroner om dagen før skat
  • Det betyder, at for hver helligdag, som ikke falder på en søndag, får sygedagpengemodtagere 788 kroner mindre efter ændringen af reglen
  • Hvis man er syg i påsken, går man glip af penge for Skærtorsdag, Langfredag og Anden Påskedag. Ialt 3 x 788 kroner = 2.364 kroner.
  • Det samme gælder, hvis man er syg over jul og nytår. Første Juledag, Anden Juledag og Nytårsdag koster også 2364 kroner ialt.
  • Er man så uheldig at være sygemeldt hele foråret, rammer man ind i seks helligdage. Pris: 6 x 788 kroner = 4.728 kroner.
  • I 2013 falder helligdagene så der ialt er ni dage, der rammes af den nye regel. Ialt vil det betyde 9 x 788 kroner = 7.092 kroner mindre, hvis man er på sygedagpenge hele året.