800 meter af stranden ved Henne Strand har længe været omfattet af forbud, der skyldes forurening, også fra det gamle Grindstedværket. (Arkivfoto) Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Ny rapport: Grindsted gør ikke borgere syge

13. maj 2020, 20:21
Konklusionen i den nye rapport kommer som en lettelse for regionsrådsformand i Region Syddanmark Stephanie Lose (V).

Borgere i Grindsted har ikke forhøjet risiko for at udvikle alvorlige sygdomme. Sådan lyder konklusionen i en rapport fra Statens Institut for Folkesundhed og Region Syddanmark, som skulle undersøge helbredstilstanden hos borgere i Grindsted, skriver dr.dk.

LÆS OGSÅ: FH - Blå partier vil snuppe lærlinges penge

Årsagen til undersøgelsen er, at borgere i området havde mistanke om, at sygdom blandt deres pårørende hang sammen med forurening fra det tidligere Grindstedværk. 

I perioden fra 1956 til 1973 dumpede værket nemlig hundredetusinder liter spildevand og affald fra kemikalier i området. Men det var dog først i januar 2018, at forskere fra DTU påviste, at forureningen var langt værre end først antaget. 

Overraskende nok viser rapporten, at dødeligheden i Grindsted er lidt mindre end i 12 sammenlignelige byer. 

- Jeg tror, vi er mange, der har været både spændte og bekymrede for, hvad undersøgelsen ville vise. Derfor er det også en lettelse, at vi nu kan dokumentere, at det generelt er sikkert at bo og færdes i Grindsted, siger Stephanie Lose (V), regionsrådsformand i Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Samlet set indgår sundhedsdata fra 606.269 borgere i undersøgelsen. 

LÆS OGSÅ: Folkekær TV2-vært i kiks på live-tv