Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl og Nye Borgerliges Pernille Vermund. Konkurrencen fra højre er én af forklaringerne på vælgerflugten. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix.

Ny podcast om flugten fra Dansk Folkeparti: "Det skyldes ikke Thulesen Dahl"

15. maj 2019
Den politiske podcast Pollster går bag om Dansk Folkepartis store nedtur. Blandt andet har man samlet en fokusgruppe med DF-tvivlere til lejligheden.

Dansk Folkeparti står i flere målinger til en tilbagegang på 9-10 procentpoint, altså på en halvering. Det er helt uset i dansk politik, at et parti taber så mange vælgere ved et valg. Og derfor zoomer A4 Mediers politiske podcast ind på Dansk Folkeparti i en særudsendelse.

- Her under valgkampen gør vi det en tand mere aktuelt. Vi ser på, hvor de bløder, hvem der forladt partiet og hvor de går hen, siger Sune Steffen Hansen, den ene vært på Pollster.

Hører ikke hjemme nogen steder

Op til programmet er der blevet lavet en fokusgruppe med en gruppe danskere, der plejer, at stemme Dansk Folkeparti, men lige nu er i tvivl:

- Her oplevede vi en stor mistillid til det politiske system. De mente Dansk Folkeparti var blevet en del af the establishment, der taler om forlig og 90 mandater. Mange i den her gruppe føler ikke, at de rigtigt hører hjemme nogen steder, mens andre går til Socialdemokratiet eller til det yderste højre, siger Sune Steffen Hansen.

Det er kendetegnende, at der kun har været begrænset kritik af ledelsen tilbagegangens størrelse taget i betragtning - i nogle målinger står partiet til noget nær en halvering.

- Det handler ikke om Kristian Thulesen Dahl som leder. Han blev næsten ikke nævnt, og de gav ikke udtryk for, at han er en dårlig politiker, selvom han jo har stået for den "normalisering" DF har været igennem. Det er ikke et formands-spørgsmål, siger Sune Steffen Hansen.

Pollster har tidligere lavet udsendelser om Venstre og Socialdemokratiet.

Hør podcasten om Dansk Folkeparti her:

Her går Dansk Folkepartis vælgere hen

Ved det seneste valg fik Dansk Folkeparti 21,1 procent af stemmerne og blev større end Venstre.

Men siden da har tilbagegangen været massiv. 
• Det er især Nye Borgerlige, der har gjort et indhug i opbakningen. Partiet har siden valget fået 71.859 vælgere fra Dansk Folkeparti.
• Socialdemokratiet har fået 50.724 vælgere.
• Venstre og Konservative har hver især fået 12.681 vælgere.
• Derudover har både Radikale, SF og Alternativet hver fået 4.227 vælgere.

Oven i det kommer, at 21.135 af dem, der stemte Dansk Folkeparti i 2015, denne gang hellere vil blive hjemme i sofaen. Endelig er der 12.681 af partiets vælgere, der døde i løbet af denne valgperiode.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her