Ny på lærerværelset: To gik hjem med stress

4. aug 2012
Martin Dyrberg har været lærer i et år, men har allerede haft de to første nære kolleger, der gik ned med stress

Martin Dyrberg har været folkeskolelærer i et år, men har allerede haft de første to nære kolleger, der måtte blive hjemme på grund af stress.

I en Wilke-rundspørge for Avisen.dk svarer seks ud af ti, at de i høj eller meget høj grad bekymrer sig, om deres arbejde er skadeligt for dem fysisk eller psykisk.

En undersøgelse fra FTF viste i maj, at 11 procent af alle folkeskolelærere føler sig udbrændte "i høj grad" eller "i meget høj grad", og tilsvarende føler 11 procent sig ramt af stress.

”Den ene kollega blev svimmel af stærke stress-symptomer. Det har gjort mig mere bevidst om at lytte til mig selv og mine egne grænser,” siger Martin Dyrberg.

Og det er netop stress-bekymring, der diskuteres blandt Martin Dyrbergs kolleger.

”Jeg er ikke bekymret for, om jeg kan holde til det fysisk, men det psykiske tænker jeg over, fordi jeg har haft de to nære kolleger med stress,” siger han.

Han har selv haft en hård start med mange udfordringer i det første år, men det har givet ham en selvtillid, fortæller han.

”I betragtning af at jeg er kommet gennem det år uden særlige men og skader, så føler jeg, at jeg kan klare lidt af hvert,” siger Martin Dyrberg.

Han synes, hans arbejdsplads gør meget for at tage hånd om arbejdsmiljøet, og skabe sammenhold på arbejdspladsen.

”Jeg er meget glad for mine kolleger, og det tænker jeg, vil være en støtte. På den anden side kan det måske også gøre det lidt sværere med tiden, når jeg får større ansvar, og jeg måske begynder at dække ind for de kolleger, der ikke har det så godt. Der skal man også passe på sig selv,” siger han.

Det spurgte vi om:

Bekymrer du dig om dit arbejde er skadeligt for dig fysisk eller psykisk?

I meget høj grad  13%
I høj grad  44%           
Hverken eller  16%
I lav grad  18%
Slet ikke  8%
Ved ikke  1%

Kilde: Wilke har spurgt 437 repræsentativt udvalgte danskere i beskæftigelse