Rød blok står til at gå voldsomt frem, og efter alt at dømme er Mette Frederiksen landets næste statsminister. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Ny måling: Løkke får knaldrød valg-lussing

3. jun 2019
Rød blok står til at tage 55,6 procent af stemmerne, mens blå blok bliver banket ned på 41,9 procent. Det fremgår af Ritzaus nyeste politiske indeks.

Det bliver en knaldrød valglussing til Lars Løkke Rasmussen (V) og blå blok, hvis de nyeste meningsmålinger står til troende efter valget.

Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet vil ifølge Ritzaus vægtede gennemsnit af de seneste 15 toneangivende politiske meningsmålinger tage hele 55,6 procent af stemmerne, svarende til 100 mandater, på valgdagen. Blå blok derimod får 41,9 procent, som giver 71 mandater.

Socialdemokratiet står til at blive det absolut største parti med 26,8 procent af stemmerne. Venstre ligger næsten 10 procentpoint under, nemlig på 18,2 procent. 

De røde støttepartier, der måske skal forme regering med Socialdemokratiet, ligger alle på samme niveau. Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten får alle omkring 8 procent. 

Men ingen af de tre støttepartier vil gå i regeringen uden at få indfriet et ultimativt krav. Radikale Venstre slår på, at Socialdemokratiet skal rive sig fri af Dansk Folkepartis udlændinge- og integrationspolitik - herunder acceptere mere udenlandsk arbejdskraft. Mette Frederiksen har dog sagt, at hun "ikke vil flytte et komma" i den henseende. 

Enhedslisten vil øge de offentlige udgifter for at højne eller som minimum opretholde det nuværende serviceniveau. 

Og SF kræver, at kontanthjælpsloftet rulles tilbage til den oprindelige sats, og at der indføres minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver. 

Mens stemmeprocenterne trives, og de ultimative krav vokser i rød blok, står ét parti på venstrefløjen i skyggen af en kommende regering. Alternativet får nemlig kun 3,2 procent af stemmerne. Det grønne parti er gået voldsomt tilbage de seneste uger, og man kan derfor med rette sige, at deres plads i Folketinget er truet. 

Alternativet er ikke det eneste parti, som balancerer på en knivsæg. Det vrimler nemlig med blå partier, der alle befinder sig på den ene og anden side af spærregrænsen.

Liberal Alliance står til at få 3,2 procent af stemmerne, Kristendemokraterne 1,6 procent, Nye Borgerlige 2,2 procent og Stram Kurs 2,2 procent. Det eneste parti, der med overvejende sandsynlighed ikke kommer ind, er Klaus Riskær Pedersens parti af samme navn, som får 0,6 procent af stemmerne.  

Dansk Folkeparti står stadig til at være halveret. Ved seneste valg i 2015 tog DF over en femtedel af stemmerne, nemlig 21.1 procent. Ifølge Ritzau indekset får de ved valget 10,8 procent. 

Stram Kurs har endnu ikke peget på en statsministerkandidat, og derfor er partiet hverken medregnet i rød eller blå blok.

Alternativet indgår som en del af rød blok på trods af, at det grønne parti peger på Uffe Elbæk som den næste statsminister. Alternativet pegede ved sidste folketingsvalg i 2015 på rød bloks statsministerkandidat.