Jakob Ellemann-Jensen og Mette Frederiksen slår partilederne klart i ny undersøgelse. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Godt nyt til Ellemann-Jensen: Sejrer over Mette F.

12. sep 2019
Folk kan lide Jakob Ellemann-Jensen, siger politisk kommentator.

Optimismen omkring Jakob Ellemann-Jensen er stor, så stor at tre politiske eksperter og kommentatorer overfor B.T. konkluderer, at den mulige afløser som Venstre-formand slår statsminister Mette Frederiksen (S) og er "en politisk supermand".

LÆS OGSÅ: Pårørende i chok: Lig båret forbi spisesal

- Om man så spurgte danskerne, hvorvidt han kan bage lige så gode kager som Mette Blomsterberg, så havde han også fået gode vurderinger. Folk kan lide ham, og der er endnu ikke noget smuds på ham, siger Jarl Cordua.

Vurderingen er baseret på en undersøgelse, som YouGov har lavet for B.T.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

I undersøgelsen har et udsnit af danskere vurderet partilederne på Christiansborg i forhold til følgende egenskaber: tillidsvækkende, snu, vedholdende, veltalende, visionær og charmerende.

Samlet får Jakob Ellemann-Jensen et snit på 6,17, mens Mette Frederiksen er lige efter med et snit på 6,14.

Erik Holstein, politisk kommentator hos Altinget, tager dog sine forbehold for om Jakob Ellemann-Jensens popularitet holder i længden. Han siger til B.T.:

- De nye navne klarer sig ofte godt i starten. De fremstår som et frisk pust, men det kan ændre sig.

Søren Pape Poulsen (K) er nummer tre på listen, men med et snit på 5,70 er han et godt stykke efter lederne af Folketingets to største partier.

På de efterfølgende pladser kommer Pernille Skipper (EL) (5,51 i snit), Pia Olsen Dyhr (SF) (5,28), Isabella Arendt (KD) (5,27), Morten Østergaard (R) (4,94), Kristian Thulesen Dahl (DF) (4,89), Pernille Vermund (NB) (4,40), Alex Vanopslagh (LA) (4,39) og Uffe Elbæk (ALT) (3,80).

LÆS OGSÅ: Redaktør om næstformands-krig: Hun er favorit

Venstre har mistet opbakning

Selvom den formentlig kommende formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, står stærkt i YouGovs undersøgelse, så har det gamle bondeparti efter den megen uro mistet forfæste.

Formandsopgør, personstridigheder og generel uro i rækkerne er formentlig årsag til, at den meningsmåling, som analyseinstituttet Voxmeter lavede for Ritzau først på ugen, viser stor tilbagegang for Venstre.

I målingen står Venstre til 22,6 procent af stemmerne. Det er et fald på 2,8 procentpoint, som partiet stod til for en måned siden, hvor uroen mere end ulmede.

Da den statistiske usikkerhed er på 2,5 procentpoint, anses det for validt, at opbakningen er faldet, og det kan skyldes uroen i det gamle statsministerparti.

Ved valget 5. juni fik Venstre 23,4 procent af stemmerne, hvilket var en fremgang på hele ni mandater i forhold til valget i 2015.

Mette Frederiksen og Socialdemokratiet har under uroen i Venstre fået en lun start på regeringsperioden og ligger til 27,3 procent af stemmerne mod 25,9 procent ved valget. Den statistiske usikkerhed er dog på 2,7 procentpoint.

LÆS OGSÅ: Janni Spies om forhold til 17 år yngre mand: ”En udfordring”