Ny måling: Byrådet er bedre end sit rygte

1. sep 2013, 04:00
Ny meningsmåling giver skulderklap til lokalpolitikerne forud for efterårets kommunalvalg. Kommunesammenlægninger og kritisk presse har muget ud i lokalpolitik, vurderer ekspert. Hver syvende mener dog, at byrådsmedlemmer bare jagter vederlag.

Det er nærmest en folkesport at brokke sig over kommunen og de folkevalgte politikere, der befolker taburetterne i byrådet.

Men en ny meningsmåling giver et skulderklap til lokalpolitikerne.

58 procent af danskerne mener, at en lokalpolitiker er en dedikeret person, der vil gøre en forskel, viser meningsmålingen, som er foretaget af Wilke for Avisen.dk.

Ifølge kommunalforsker Ulrik Kjær er det et vigtigt signal forud for kommunalvalget til november.

"Vi har været gennem en periode, hvor kommunalpolitikerne har stået hårdt for skud. Her ser vi, at danskerne overordnet er godt tilfredse med den kommunale service, og forholdsvis tilfredse med de politikere, der tør investere tid og kræfter i at træffe beslutninger," siger professoren fra Syddansk Universitet.

Den politiske pamper er uddød

Hver syvende dansker mener dog, at kommunalpolitikere blot jagter de økonomiske vederlag, som følger med en plads i byrådet.

Ifølge Ulrik Kjær er det en sejlivet fordom, som stigende arbejdspres, en nidkær lokalpresse og i øvrigt ikke særligt fede vederlag eller mødediæter har gjort endnu mere grundløse.

"Men at så forholdsvis mange har en positiv opfattelse af politikernes motiver, viser, at folk har luret, at der er ryddet ud blandt kommunalpolitikerne, så dem, der måtte have mindre ædle motiver, efterhånden er forsvundet," siger han.

Sulten presse jager talenter væk

Næstformanden i Kommunernes Landsforening Erik Fabrin (V) glæder sig over opbakningen.

"Det er fortjent. Der laves et kæmpe stykke arbejde, og kommunalpolitikerne fortjener anerkendelse for det. Det er glædeligt, at borgerne kan se det, og forholder sig til det," siger han.

Erik Fabrin har 40 års erfaring fra kommunalpolitik, og er nu igang med sin sidste tørn i kommunalbestyrelsen i Rudersdal Kommune.

Han mener især, at en mere tabloid og mindre dybdeborende presse har skabt en markant ændring i arbejdsvilkårene for byrødderne.

"Det er klart blevet hårdere at stå model til pressen. Det er et af kommunestyrets største udfordringer, at det bliver sværere at tiltrække de kvalificerede, seriøst arbejdende mennesker, som er en forudsætning for, at kommunestyret fungerer på den lange bane, når man risikerer at blive udstillet på den måde," lyder opsangen fra den lokalpolitiske veteran.

Det mener vi om lokalpolitikeren

"Hvilket udsagn er mest dækkende for, hvordan du overordnet opfatter de politikere, der sidder i byrådet i din kommune?"


  • De gør et godt stykke arbejde - 7 pct.
  • De klarer det ok - 38 pct.
  • De gør det ikke godt nok - 25 pct.
  • Jeg aner ikke, hvem de er, og hvad de laver - 23 pct.
  • Ved ikke - 7 pct.

 

"Hvilket udsagn passer bedst på den typiske kommunalpolitiker?"

 

  • En dedikeret person, der vil gøre en forskel - 58 pct.
  • En person, der ikke har andet at lave - 8 pct.
  • En person, som går efter de økonomiske vederlag - 14 pct.
  • Ved ikke - 20 pct.

 

Kilde: Wilke for Avisen.dk. 500 adspurgte