Højhusene er en af de 13 bolig-afdelinger, hvor man nu skal tjene mindst 20.000 kroner om måneden for at kunne flytte ind. Karsten Hønge (SF) mener, at de nye kriterier, lejerne skal leve op til, er en udfordring, men han tror, at det kan løses uden at ændre loven. Foto: Foto: Presse/Jan Jørgensen / NF / Ritzau Scanpix Arkiv

Skærper krav til lejere: Ingen adgang uden job og månedsløn på 20.000 kroner

29. jul 2019, 05:30
Boligselskab kræver nu, at lejere har job, uddannelse og indtægt på 20.000 kroner om måneden.

Et brev med skærpede kriterier for at få adgang til almene boliger på udvalgte adresser i København er netop sendt til 30.000 mennesker, der står på Arbejdernes Almene Boligselskabs (AAB) venteliste.

Af brevet fremgår det, at det nu er et krav, at alle i husstanden skal have en månedlig indtægt på næsten 20.000 kroner, en uddannelse ud over grundskolen og et job på mere end 25 timer om ugen for at kunne flytte ind på de 13 adresser.

Brevet kommer som følge af den ghetto-pakke, som et bredt politisk flertal står bag, og som blandt har til formål at forbedre de sociale forhold i et socialt belastet boligområde og hindre deciderede parallelsamfund. De nye kriterier, som kommende indflyttere skal leve op til, skal hindre, at ejendommene ender på listen over ghettoområder. Flere almene boligselskaber har indført nye, skærpede kriterier.

Administrerende direktør for AAB, Christian Høgsbro, er ikke glad for kravene.

- Det er ikke med vores gode vilje, vi indfører det her. Vi mener, at det er med til at gøre København til en by kun for rige. Det er kassedamen med deltidsjobbet, der bliver skubbet ud af byen, og det, synes vi, er forkert, men hvis vi ikke gør det, bliver vores boliger revet ned eller solgt, siger han. 

I Christian Høgsbros optik er det sidste, de danske byer har brug for, færre boliger, som er til at betale for lavtlønnede.

Krav til tilflyttere på udvalgte adresser i København 

Alle tilflyttere mellem 18-64 år skal arbejde 25 timer om ugen eller være under uddannelse.

Alle tilflyttere mellem 30-59 år har en uddannelse over grundskoleniveau.

Alle tilflyttere mellem 15-64 år skal i de seneste to år have en gennemsnitsindkomst før skat på 19.559 kr. om måneden

I en enkelt afdeling i Husum må man ikke flytte ind, hvis man de seneste tre år er blevet dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforisrende stoffer.

Kilde: AAB

Bag ghetto-pakken, der faldt på plads i 2018, står Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og SF. 

I SF anerkender politisk ordfører Karsten Hønge, at der er opstået mange udfordringer med den nye lovgivning.

- Vi sagde aldrig, at det ville blive nemt, men vi ønsker at forandre Danmark og at sikre, at vi igen mødes på tværs af uddannelse, indkomst og etnicitet. Men de her udfordringer kan løses, for de her mennesker skal jo ikke skubbes ud af København. Det bliver aldrig SFs politik, siger Karsten Hønge.

Han anerkender ikke præmissen om, at ghetto-listen presser folk uden uddannelse og en høj indtægt ud af byen.

- Det er kommunen og boligselskaberne, der svigter, hvis de mennesker, der bliver ramt af disse tiltag (de nye kriterier, som kommende lejere skal leve op til, red.), bliver tvunget ud af byen. De skal jo have stillet nogle andre boliger til rådighed, siger Karsten Hønge.

Hos AAB mener man, at ’ghetto-pakken’ forhindrer boligforeningen i fortsætte det hidtidige arbejde:

- Det strider imod ånden i de almene boliger. Vi skal tilvejebringe boliger til folk med en lav indkomst, og det bliver vi nu forhindret i, fordi Christiansborg indfører nogle arbitrære  kriterier for, hvem der må bo hvor, siger Christian Høgsbro.

Derfor opfordrer Christian Høgsbro politikerne til at trække ghetto-pakken tilbage.

Se her brevet, AAB har sendt ud til 29.000 mennesker.