Joy Mogensen, der er socialdemokratiske kulturminister, vil opsætte et nationalt mål om, at alle børn får muligheden for at spille et instrument. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ny kulturminister vil give alle børn mulighed for at spille et instrument

13. sep 2019
Kulturminister Joy Mogensen (S) sætter nationalt mål om, at alle børn får muligheden for at spille et instrument.

Kulturdebatten i Danmark skal handle mindre om de store museer og teatre og mere om musikskoler, biblioteker, lokale museer og alle de andre steder, som er danskernes første indgange til et liv med kunst, litteratur og musik, siger kulturminister Joy Mogensen til Politiken lørdag.

Hun er den første socialdemokratiske kulturminister i 25 år, og hun har tænkt sig at sætte et klart aftryk i det ministerium, partiet selv indstiftede i 1961.

Hovedopgaven er at nå ud til den store gruppe af især danskere med lave indkomster, der aldrig bruger kulturens institutioner, mener Joy Mogensen, der i et større interview i Politiken for første gang siden sin indsættelse sætter ord på regeringens prioriteringer på kulturområdet.

- Vi bruger i dag meget tid på at tale om Det Kongelige Teater og for lidt tid på at diskutere musikskoler. For meget tid på de store institutioner og for lidt på de institutioner, som faktisk er trinbrættet ind i kulturlivet. De trin skal styrkes, synes jeg, for ellers bliver tærsklen ved med at være meget høj for alt for mange, siger Joy Mogensen, der i dag deltager ved sin første S-kongres i Aalborg som kulturminister.

- Jeg vil gerne sætte det som et nationalt mål, at alle børn får muligheden for at spille et instrument. I dag har de kommuner, der har flest, 12 til 15 procent af en ungdomsårgang igennem. Det er ikke mange, og mange steder er der halvandet til to års ventetid, siger Joy Mogensen, som dog ikke angiver, hvordan politikken konkret skal gennemføres eller finansieres.

Musik- og kulturskolerne bliver ofte beskyldt for at være et tilbud til den pæne middelklasses velopdragne børn. Og det med nogen rette, medgiver formanden for Danske Musik- og Kulturskoler, Thomas Winther. Men det er langtfra skolernes intention, anfører formanden. Han ser en stor signalværdi i ministerens udmelding, faktisk er den »fuldstændig forjættende«.

- For os handler det om at få musik og kultur bredt ud til børnene og være en del af kommunernes velfærdsprofiler, siger Thomas Winther, der også har mærket besparelserne på kulturområdet.