Tæt på verden: Ny krig om oliekilder på vej

14. nov 2011
I sidste uge blev flygtninge i grænseområdet mellem Sudan og Sydsudan bombet. Konflikt omkring oliekilder i det nye land.

Just som præsident Salva Kiir i det nye land Sydsudan forudså, at det nordlige Sudan ville indlede krig for at tilkæmpe sig vigtige oliekilder, faldt bomberne igen.

Syd Sudan blev et land i juli måned, men aftaler om grænseområder er ikke færdige. Her ligger forskellige oliekilder, der kaster dollars af sig. Olieledningerne går mod nord, mens jorden skulle være i Syd Sudan.

Grænsen blev draget ved en folkeafstemning, men er ikke formaliseret. I juli blev Sydsudan så verdens nyeste land men uden en grænse. Tre fjerdelele af olieproduktionen ligger i Sydsudan.

Sammenstød

To steder er angrebet med 30 dræbte og mange sårede. Der har også været sammenstød på jorden mellem sudanesiske tropper og partisaner, der støtter Sydsudan.

Styret i Sudan nægter ethvert kendskab til konflikt. FNs ansvarlige for menneskerettigheder fordømmer luftangrebene, der var rettet imod byer tæt befolket af flygtninge.

Frygten er, at Sudan, der bygger nye militære installationer tæt ved grænsen, er i færd med at fremprovokere en konflikt, så de kan overtage oliekilderne.

Forsøg på krig

Parterne i Sudan har udkæmpet en langvarig borgerkrig, som en folkeafstemning skulle stoppe endeligt. Den sorte afrikanske befolkning mod syd stemte overvældende for at danne en separat stat fra det arabiske og muslimske nord.

Den lurende krig foregår konstant i grænseområdet, hvorfra der er mange rapporter om sammenstød med talrige dræbte som resultat. Disse kan blive undskyldningen for krig. Styret i nord fastholder, at problemerne er et internt problem hos naboen mod syd.

Omar al-Bashir, leder af Sudan og sigtet ved den internationale domstol som krigsforbryder, udtalte dog den 6. november, at ”han var godt træt af Sydsudans endeløse provokationer” og at ”Khartoum er parat til at genoptage krigen.”

Oprustning

Generaler i Sudan troede ikke på, at landet rent faktisk ville blive delt, og nogle har offentlig svoret at ville generobre tabt land. Der har været talrige rapporter om angreb i allafrica.com – også før uafhængigheden. Siden 2009 skulle være bekræftet over 400 luftangreb.

Metoden skulle være at bevæbne rebeller i Sydsudan, der efter mange års borgerkrig ikke er faldet til ro i det nye land. Rebellerne kæmper for indflydelse og et levebrød og er glade for at få penge og våben. Tidligere på året er der fundet mange nye kinesiske våben i området.

Sydsudan kan blive tvunget til at svare igen, og dermed er krigen  mere formelt i gang.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.