Tæt på verden: Ny indianerstamme er ikke fup

8. feb 2011
Regeringen i Peru indrømmer, at en isoleret indianerstamme på grænsen til Brasilien eksisterer. Den har nægtet i årevis.

Nye billeder og en video af velnærede indianere, der lever dybt inde i Amazonas regnskov, har fået Perus udenrigsministerium til at meddele, at de vil arbejde sammen med myndighederne i Brasilien for at beskytte disse folk fra illegale skovhuggere, minedrift og anden udplyndring.

Indianerne på billederne er en af verdens omkring 100 stammer af oprindelige folk, der ikke ønsker kontakt til omverdenen.

”Perus udmelding er et virkeligt opmuntrende første skridt," siger Stephen Corry, direktør i organisationen Survival International, der kæmper for at isolerede stammer får lov til at leve i fred.

”Nu har de brug for et beskyttet område, hvor de kan leve i fred”.

Også Brasilien anklages for at nedprioritere de isolerede indianerstammer. I de otte år, hvor den populære Lula de Silvias var præsident, blev der kun skabt 88 reservater til indianerne. Det er langt færre end under hans forgængere.

Historisk sejr

Indianerne lever dybt inde i verdens største tropiske regnskov Amazonas på grænsen mellem Brasilien og Peru. Allerede i 2008 gik billeder af stammen, der viser mænd, der skyder med bue og pil mod flyvemaskinen over dem, verden over.

Peruvianske og brasilianske regeringskilder afviste dengang, at billederne var ægte og fortsatte ufortrødent med minedrift, olieudvinding og illegal skovhugst i området.  

Indianerne blev for nylig genfundet af et fly fra det brasilianske institut for indianske anliggender. Stammen var flyttet længere ind i skoven.

Ombord på flyet var filmfolk fra Survival International samt BBC, som med telelinser dokumenterede, at stammen  lever i bedste velgående. Og det fik altså den peruvianske regering til at skrifte mening.

Sidste år vandt en anden isoleret indianerstamme i Peru – macho-piro indianerne - en historisk sejr, da en koncession til et kinesisk oliefirma blev annulleret. Grunden var, at det område, hvor olien skulle udvindes lå i et sårbart regnskovsområdet og 80 procent var indenfor stammens beskyttede område.

Det folk blev opdaget i 2007.  

[pagebreak]Skyder fly med bue og pil

Brasilien regner med, at der i Amazonas lever omkring 70 isolerede stammer. Indianerne ved godt, at andre folk findes og kender flyvernes lyd. Formentlig har de også fundet andre menneskers efterladenskaber i regnskoven.

Men de ønsker ikke kontakt med det moderne samfund eller andre stammer. Og når de skyder med pile mod flymaskiner og fremmede, er det klart et tegn på, at de ikke ønsker kontakt med omverdenen, siger Survival International.

Deres uvilje forklares med den igangværende ødelæggelse af regnskoven samt deres tidligere katastrofale møder med fremmede bosættere i tidens løb.

8 fodboldbaner forsvinder i minuttet

Der er mange trusler mod de isolerede indianerstammer. Først og fremmest æder minedrift, olieboringer og skovhugst den regnskov, som de i årtusinder har levet af.

De bliver også truet af andre indianerstammer, der bliver tvunget til at flytte på grund af regnskovens ødelæggelser. Når de kommer i kontakt med outsidere, dør de som fluer, fordi de bliver smittet med sygdomme som lungebetændelse og influenza.

Indianernes ret til at forblive isolerede er oppe mod hårde odds. Den uhæmmede og ulovlige rydning af Amazonas-regnskoven foregår i en rasende fart.

Miljøfolk siger, at der hver dag forsvinder skov svarende til otte fodboldbaner i minuttet. Omkring 20 procent af regnskovens oprindelige fire millioner kvadratkilometer er ødelagt siden 1970.  Det svarer til to gange Sveriges areal, der er forsvundet.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.