De lave ydelser målrettet flygtninge og indvandrere har betydet, at der er kommet færre flygtninge og indvandrere til Danmark. Det konkluderer tre danske økonomer tilknyttet Princeton University i et nyt studie, skriver Information.

LÆS OGSÅ: Fagforbund i opråb til politikere: Vi skal have milliarder til ligeløn

- Niveauet af offentlige ydelser ser ifølge vores studie ud til at have en effekt på, hvor migranter vælger at bosætte sig. Vi finder, at først starthjælpen og senere integrationsydelsen har haft en effekt på op til cirka 5.000 personer i mindsket nettoindvandring til Danmark i de år, hvor effekten har nået sit maksimum, siger Amalie Jensen, postdoc på Princeton University og en af forskerne bag studiet, til Information.

Tilmeld dig nyhedsbrevet A4 Morgen her

Studiet er ikke fagfællebedømt endnu. Det betyder, at det ikke er blevet læst og godkendt til udgivelse af andre forskere og dermed ikke kan tillægges samme vægt som studier publiceret i anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Seniorforsker ved Rockwoolfonden Rasmus Landersø har læst studiet. Han påpeger, at der samme år, som starthjælpen blev indført, i 2002, også blev lukket ned for asylansøgninger på danske ambassader og konsulater rundt om i verden. Desuden blev betingelserne for at få opholdstilladelse i Danmark som asylansøger strammet.

- Både dette og andre studier illustrerer, at det nok er muligt at påvirke tilstrømningen til Danmark gennem politiske tiltag – men om det skyldes den ene eller anden lov eller måske en ’samlet pakke’ er usikkert, siger Rasmus Landersø.

Integrationsydelsen blev indført umiddelbart efter, at Venstre-regeringen trådte til i 2015. Den betød, at kontanthjælpen blev reduceret med op til 45 procent til flygtninge og indvandrere. Reelt var det således en genindførelse af starthjælpen fra 2002, som blev afskaffet af den tidligere SRSF-regering i 2012.

Rasmus Stoklund, udlændingeordfører for Socialdemokratiet, er ikke "umiddelbart overrasket over, at man kan se en sammenhæng" mellem integrationsydelsen og antallet af flygtninge og indvandrere, der kommer til Danmark.

- Og netop derfor har vi ikke nogen ambition om at rulle integrationsydelsen tilbage til det tidligere niveau, siger han til Information.

Udlændingeordfører for SF Carl Valentin er heller ikke overrasket over, at integrationsydelsen har en effekt.

- Men det er jo en smålig tilgang til asylpolitik. Det er et nulsumsspil og et ræs mod bunden, hvor de europæiske lande kan konkurrere om at have det dårligste sociale sikkerhedsnet‚ siger han.