Ny dom fra eksperter: Stop minuttyranniet!

10. sep 2013, 09:10
Minuttyranni og manglende medarbejderindflydelse i for eksempel ældreplejen hæmmer den offentlige sektor. Det mener eksperter i Produktivitetskommissionen. FOAs formand er glad for, at eksperterne nu også vil af med minuttyranniet.

I Københavns Kommune tog ledelsen de håndholdte computere fra hjemmehjælperne. Det fik ifølge FOA sygefraværet til at falde.

Og står det til en række eksperter vil resten af den offentlige sektor i fremtiden slippe for registrering og minut-tælleri.

Det er nemlig en god forretning, hvis stat, regioner og kommuner skruer ned for målkrav og minut-tyranni og op for medarbejderindflydelsen.

Sådan lyder en af anbefalingerne fra Produktivitetskommissionen, der i går fremlagde sit bud på, hvordan den offentlige sektor kan effektiviseres.

Offentligt ansatte motiveres nemlig af at have indflydelse på, hvordan deres arbejde tilrettelægges.

"Det øger motivationen og gør folk mere effektive, hvilket i sidste ende øger produktiviteten," fastslår professor Peter Birch Sørensen, formand for kommissionen.

Han betegner selv anbefalingen som "et opgør med minut-tyranniet".

"Det med at skemalægge arbejdsopgaver ned til sidste minut er demotiverende og dermed effektivitetshæmmende. Det umuliggør også skræddersyede løsninger til de enkelte borgere," siger formanden for kommissionen.

Mindre magt trods gode argumenter

Produktivitetskommissionen blev nedsat af regeringen i begyndelsen af 2012. Den fik til opgave "at kulegrave den danske produktivitetsudvikling" og at komme med konkrete anbefalinger til at styrke Danmarks produktivitet.

I går fremlagde kommissionen så en række anbefalinger. En af dem er som nævnt, at offentlige ledere skal slække grebet om deres ansatte. Det kan nemlig betale sig.

Eksempelvis viser en undersøgelse blandt 3.000 sundhedsfaglige medarbejdere i ældreplejen, at medarbejdere, der oplever at have høj grad af indflydelse på deres arbejde, har lavere risiko for langvarigt sygefravær end andre.

Alligevel er udviklingen på det seneste gået i den modsatte retning, lyder det i rapporten fra kommissionen.

En rundspørge blandt flere end 1.200 offentligt ansatte viste i 2012, at mere end hver tredje af de adspurgte syntes, at de har fået mindre indflydelse på deres arbejde, mens blot en ud af ti har fået mere.

FOA: Opgør med en tidsrøver

Der er med andre ord viden, der taler for, at offentligt ansatte skal have mere magt over deres egen arbejdsdag.

I fagforbundet FOA, der primært repræsenterer pædagoger og sosu-assistenter, glæder formanden sig over denne del af anbefalingerne. Ifølge formanden er det faglige skøn længe blevet skubbet i baggrunden.

"De ansatte oplever, at den overdrevne detail-styring i form af dokumentation og registrering stjæler tid, der kunne være brugt på borgeren," siger Dennis Kristensen.

I LO, der er paraplyorganisation for en række fagforbund heriblandt FOA, ser formanden også positivt på anbefalingen.

"I de senere år har krav til dokumentation og kontrol taget overhånd. Eksempelvis nævner rapporten, at en socialrådgiver i dag kun bruger cirka en femtedel af sin tid sammen med borgerne. Det, kan vi jo alle sammen blive enige om, skal laves om," siger Harald Børsting.

Mere matematik end medbestemmelse

En af de ni uvildige eksperter, som Kommissionen består af, er til daglig kommunaldirektør i Randers Kommune.

"Vi har i mange år været tilfredse, hvis vi 'bare' overholdt vores budgetter eller undgik at lave for mange fejl. Det ser ud til, at der er kommet rigtig godt styr på at holde de økonomiske rammer. Det er vigtigt, at vi i den offentlige sektor fremover har mere have fokus på effektivitet og produktivitet som en selvstændig disciplin. Det vigtige spørgsmål er: Får vi nok for pengene?" siger Hans Nikolaisen.

Er det ensbetydende med, at selvstændige faglige skøn og medindflydelse har været eller er undertrykt i den offentlige sektor?

"Jeg mener ikke, at man kan sige, at det er undertrykt. Men det er et utroligt vigtigt fokusområde. Hvis det offentlige vil gøre det her bedre, er det en del af løsningen at gøre det i samarbejde med medarbejderne."

Det er nu op til regeringen og Folketingets øvrige partier at beslutte, om de vil følge Produktivitetskommissionens anbefalinger eller ej.

Citat

 

"Det der med at taste ind, at nu er klokken 07.25, og jeg er kommet til fru Jensens dør. Det dur ikke. Tiden, det tager at taste: 'Nu har jeg givet hende strømper på. Nu er hun ude af badet. Nu er hendes mad smurt. Eller nu er klokken 07.35, så jeg kører igen'... Den tid, der går med at registrere, går fra den tid, den ansatte kunne have haft fokus på fru Jensen."

 

Dennis Kristensen, formand, FOA