Modelfoto. Foto: Jumpstory

Ny dom: Arbejdsgiver krævede urimelig loyalitet ved jobskift

17. jun 2019
En bilforhandler nægtede at betale løn i fratrædelsesperioden med den påstand, at en eks-ansat var illoyal. Medarbejderen havde fået job hos en bilforhandler i en anden by, skriver HK/Privatbladet.

Det var ikke illoyalt over for den tidligere arbejdsgiver, at en bilsælger skiftede job til en anden autoforhandler i en anden by. Det har Byretten i Glostrup givet et medlem af HK/Privat medhold i, skriver HK/Privatbladet.

Bilsælgeren var blevet fyret af sin tidligere arbejdsgiver, da han blev ansat hos anden bilforhandler, som solgte et andet bilmærke i en anden by 30 km væk. Alligevel mente den tidligere arbejdsgiver, at de var blevet udsat for unfair konkurrence, og at bilsælgeren derfor havde overtrådt den loyalitetsforpligtelse, som var skrevet ind i hans tidligere ansættelseskontrakt. Derfor afviste de at udbetale manden løn i hans opsigelses- og fritstillingsperiode, som han ellers havde krav på.

- Vi ser indimellem eksempler på ansættelseskontrakter og opsigelser, hvor arbejdsgiveren fremfører krav om loyalitet og konkurrenceklausuler i forhold til jobs i andre virksomheder, der klart er strammet mere, end der vil være dækning for i en retssal. Så det skal man altså ikke stole blindt på, siger advokat i HK, Helene Grarup Smidt, der har ført sagen for manden.

I den konkrete sag mente retten ikke, at hans tidligere arbejdsgiver blev udsat for en risiko for tab. Retten lagde blandt andet vægt på, at HK/Privats medlem kun havde været ansat i knap tre år og ikke havde haft en ledende stilling. Bilforhandleren blev derfor dømt til at betale godt 73.000 kroner i løn og godt 8.000 kroner feriepenge til HK/Privat-medlemmet.

- Det er enormt svært på forhånd at forudsige den her typer sager om loyalitetsforpligtelse i forhold til konkurrence. Der er meget svært for den enkelte medarbejder at vide, hvornår man handler rigtigt eller forkert, hvis man fx skifter job. Så hvis du får at vide af din arbejdsgiver, at du bryder din loyalitetsforpligtelse, vil jeg klart anbefale af høre din fagforening om deres vurdering, siger Helene Grarup Smidt.