Ny burgerkæde vil have kvinder i hotpants

21. mar 2014, 04:00
Er du mand? I så fald kan du nok godt spare besværet med at søge et tjenerjob hos burgerrestauranten Hot Buns. Her er det kun kønne kvinder, der serverer, fordi uniformen er tanktop og hotpants. Piger sælger flere burgere, lyder det fra en tidligere chef.

De kaldes værtinder.

De berygtede Hot Buns piger, der serverer burgere og milkshakes iført hotpants og tanktop.

Den nye danske burgerkæde, Hot Buns, der ligger i Aarhus og Skagen åbner i dag i København.

Men noget tyder på, at mænd godt kan spare besværet med at sende en ansøgning til et tjenerjob.

Hot Buns ansætter nemlig helst kønne unge kvinder, lyder det fra en række medarbejdere og en tidligere chef, som Avisen.dk har talt med.

"Det skal være piger, der sælger, og de sælger ofte mere, når de er nedringede," fortæller den tidligere chef til Avisen.dk, der ønsker at være anonym af hensyn til sin nuværende jobsituation.

Er du ok med uniformen?

Burgerrestauranten beskriver selv stemningen på restauranterne på deres hjemmeside således:

"Alt sammen pakket ind i en lækker atmosfære, hvor værtinderne, de berømte og berygtede Hot Buns piger, vil være delagtige i at gøre dit besøg mindeværdigt."

Læs også: DSU ser rødt over burgerpiger i hotpants

I et jobopslag til Hot Buns i København står der, at både værter og værtinder kan søge jobbet. Men under efterspurgte kvalifikationer i stillingsannoncen står der:

"Vigtigst er, at du er udadvendt, kan skabe god kontakt og er helt ok med, at din arbejdsuniform er cowboyshorts og en top."

Ulovligt kun at ansætte kvinder

Netop den formulering tyder på, at mænd ikke har en chance for at få et tjenerjob hos Hot Buns, lyder det fra 3F, der kalder det ulovlig diskrimination.

"Hvis man diskriminerer kønsmæssigt i ansættelsen, strider det klart imod loven. Desuden peger meget på, at de samtidig også kun efterspørger unge kvinder. Og det er også ulovligt," forklarer Rune Asmussen, advokat i 3F’s juridiske sekretariat.

Han påpeger, at tjenernes køn på Hot Buns bliver pålagt en for stor rolle.

"Det er ikke et sagligt argument, kun at have kvinder ansat, fordi de skal bruge deres køn på en bestemt måde," siger han.

Læs også: Sådan tjener du 25.000 på jobbet du ikke fik

Tidligere medarbejdere: Ingen mandlige tjenere

Avisen.dk har talt med en række tidligere medarbejdere. De fortæller, at de aldrig har set mandlige tjenere servere burgere, fritter og milkshakes.

En af dem er 'Nina'.

"Der var kun kvindelige tjenere og værtinder dernede. Jeg så aldrig mænd, der serverede," siger hun og fortsætter:

"I princippet er uniformen hotpants og tanktop, men i praksis var det lidt mere løst. Men når der var VIP-arrangementer, var det et klart krav, at vi skulle have hotpants på," forklarer 'Nina', der ikke ønsker at stå frem.

"De skulle bare se godt ud"

Dennis Oestermann arbejdede som kok i Hot Buns fra marts til midt oktober sidste år. Han har nu en sag kørende mod Hot Buns angående udbetaling af feriepenge og sygedagpenge.

Han fortæller, at flere af de dygtige, kvindelige tjenere blev fyret og erstattet af piger, der blev vurderet til at være smukkere.

"Forpagteren sagde til et personalemøde, at han ville ansætte nogle piger, der bare skulle gå rundt og se godt ud. De måtte godt bære maden ud til kunderne, men de skulle ikke modtage bestillinger, fordi de ofte lavede fejl," siger Dennis Oestermann.

Ingen magt til kvinderne

Hos Dansk Kvindesamfund er man forarget over Hot Buns-uniformen.

"Uniformen skaber et kvindesyn hvor, at kvinder skal opføre sig på en bestemt måde, og hvor de ikke har særlig stor magt. Det er fordi, de bliver til et objekt i mandens blik," mener næstformand Ulla Tornemand.

Avisen.dk har været i kontakt med medejer af Hot Buns, Mathias Kær.

Han vil hverken be- eller afkræfte, om der også ansættes mandlige værter, og han ønsker ikke at udtale sig til Avisen.dk om sagen.

I en omtale af den kommende københavnske restaurant siger han til AOK:

"Vores smukke piger tager uniformen med til København. Den består af tanktop og hotpants."

Jobopslag

Vigtige kvaliteter for ansøgere:

  • Kundeservice-orienteret
  • Høflig
  • Samarbejdsvillig og -evne
  • Fleksibel
  • Du er over 18 år
  • At have haft med kunder at gøre tidligere er en klar fordel, men ingen betingelse
  • Vigtigst er du er udadvendt, kan skabe god kontakt og er helt ok med at din arbejdsuniform er cowboyshorts og en top

Kilde: Jobopslag på Ofir.dk