Tæt på verden: Ny asiatisk tiger viser sine skarpe tænder

5. feb 2012
Indonesien sigter imod at skabe en boomøkonomi godt hjulpet af kinesiske penge. Lokal korruption forsinker væksten i det enorme land.

Mens tilliden til Europa som et sikkert sted at investere selv i statsobligationer kan ligge på et lille sted, sker der ganske anderledes ting i Asien. Nærmere bestemt er Indonien kommet på positiv-listen.

Indonesien fik en hård medfart under den asiatiske finanskrise i 1997-98, men har rejst sig og er netop opgraderet fra spekulativt til et sikkert sted at investere af de internationale kreditvurderingskoncerner Fitch og Moody's.

Regeringen har store ambitioner og forsøger at skabe en boom økonomi.

Kæmpe rige

Ikke megen opmærksomhed spildes på Indonesien, der siden det 7. århundrede har været en stormagt i Oceanien. Sådan set er landet medlem af de 20 største økonomiers klub.

Indonesien er på vej til at blive medlem af den eksklusive klub af nyrige lande med økonomier, der er bomstærke og har overlevet den vestlige verdens væmmelige finanskrise.

De andre nye stjerner, de såkaldte BRIK-lande, er Brasilien, Kina, Indien, Sydafrika og Rusland.

Indonesien er meget andet end det etniske ferieparadis Bali, hvortil turister valfarter i hobetal, når der ikke lige detoneres terrorbomber som i 2002, hvor 202 blev dræbt.

Siden 2003 har vestlige interesser været mål for islamiske ekstremister forbundet til al-Qaeda. Mange af de indonesiske ledere er sidenhen fanget eller dræbt.

Landet har århundreders historie med forskellige oprør. Indonesien blev selvstændigt efter anden verdenskrig og 350 år med hollandsk kolonistyre. Den voldelige Suharto-regime faldt først i 1998.

Mellemklasse

Indoniesien består af 17.508 øer og har 238 millioner indbyggere. Det er verdens fjendestørste land efter befolkning. Flertallet er muslimer.

At den asiatiske stormagt må betragtes som en global spiller ses af at ca. 35 million mennesker i dag anses for at tilhøre middelstanden med seriøs købekraft.

Regeringen sigter imod at skabe et økonomisk boom med en endnu højere vækst end den nuværende. Præsidenten lovet 6,6 procent vækst i de kommende år.

Samfundet er stærkt nok til at kaste milliardbeløb ind i bygning af infrastruktur, hvilket har vakt finansverdenens opmærksomhed. Og så har præsident Bambang Yudhoyono netop fået vedtaget en eksproprieringslov, som gør udbygning lettere.

[pagebreak]Vanskeligt land

Investorer, ikke mindst fra Kina, står i kø for at få adgang til Indonesiens enorme naturressourcer som olie, gas og kul.

Men en dybdegående analyse fortaget af Reuters viser, at efter regeringensmagten har decentraliseret beslutninger ud i de 33 provinser er korruption blevet et større problem end tidligere.

Indonesien er på jagt efter 100 milliarder dollars for at opgradere sin transportsektor. Kina har meldt sig med kreditter og lån til en tredjedel.

En del går til at bygge jernbaner og havne til eksport af kul fra indonesiske miner til Kina. I Afrika og Sydamerika har Kina andre tilsvarende projekter for at sikre langsigtede leverancer af energi og mineraler.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.