Blandt de unge i Nordjylland er der flere, der har meldt sig ledige, end det er tilfældet i resten af landet. Allan Busk, formand for 3F Aalborg, vurderer, at det kan hænge sammen med de mange dimittender fra Aalborg Universitet, der har svært ved at finde job. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/BAG/Ritzau Scanpix

Ny analyse: Ledighed under coronakrisen rammer unge nordjyder hårdest

17. jun 2020, 06:14
Mange har mistet jobbet under coronakrisen. Det har især ramt unge og særligt dem, der bor i Nord- og Østjylland, viser dugfrisk analyse fra AE.

Arbejdsmarkedet bløder under den sundhedskrise, der har hærget de seneste måneder. Med den delvise nedlukning af Danmark kom der en voldsom stigning i antallet af ledige.

Mere end 141.000 personer har meldt sig ledige siden 9. marts. Tallet dækker over alle ledige, uanset om personen kun har været meldt ledig i én dag eller i hele perioden, og derfor vil en stor del af dem være tilbage i job igen, i takt med at samfundet så småt er åbnet op igen.

Alligevel er ledigheden fortsat stor, og den har især ramt de unge, viser en helt ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).

Mens det samlede antal nyledige svarer til 4,3 procent af alle beskæftigede, er nyledigheden for unge under 30 år på 5,2 procent af de beskæftigede. For de ældste på arbejdsmarkedet er nyledighedstallet helt nede på 2,3 procent.

Unge er altså mere end dobbelt så hårdt påvirket af ledighed som personer over 60 år.

I det hele taget har Aalborg den højeste ledighed i Danmark og den højeste ledighed nogensinde i Aalborgs historie
Allan Busk, formand , 3F Aalborg

Generelt er der tre grupper, som især er udsatte under kriser, forklarer Emilie Agner Damm, senioranalytiker i AE. Det er unge, ufaglærte og mennesker med udenlandsk baggrund. Fælles for de tre grupper er, at de ofte har en svagere tilknytning til arbejdsmarkedet.

- Hvis vi tager de unge, så har de typisk ikke været på arbejdsmarkedet så længe. Derfor har de en løsere tilknytning til det sted, hvor de er ansat, og derfor ryger de tit først, når arbejdsgiverne skal finde ud af, hvem de skal af med, siger hun til A4 Arbejdsliv.

En del unge er løsere ansat, fordi de eksempelvis er deltidsansatte eller timevikarer, og det gør, at chefer i flere tilfælde helt kan undgå at stikke dem en fyreseddel. De kan blot stoppe med at give dem vagter, påpeger senioranalytikeren.

Stor arbejdsløshed blandt nordjyder 

Det er ikke kun de ansattes alder, der er afgørende for, hvor hårdt krisen har ramt. Selvom ledigheden er udbredt i hele landet, er der markante regionale forskelle, viser analysen.

Der er færrest nyledige per beskæftiget i Vestjylland. Ifølge Emilie Agner Damm handler det blandt andet om, at der er mange industriansatte i Vestjylland, og at industrien ikke er blevet så hårdt ramt i coronakrisens første fase. Men billedet kan vende i den kommende tid, pointerer hun.

- Industrien er meget mere påvirket af, hvad der sker i udlandet end eksempelvis servicebranchen, så hvis den udenlandske efterspørgsel på danske varer falder, vil industrivirksomhederne stå med tomme ordrebøger. Det kan blandt andet ramme Vestjylland hårdt, siger hun.

LÆS OGSÅ: Godt nyt: Næsten 5.000 færre ledige på to uger

Tager man til Nordjylland er ledighedskøen dog allerede nu markant længere.

Blandt nordjyske unge er der flere, der har meldt sig ledige, end det er tilfældet for unge i resten af Danmark. I Nordjylland udgør antallet af nyledige unge 6,2 procent af beskæftigelsen. Det er det højeste niveau af nyledige på tværs af alle aldersgrupper i alle regioner. Også i Østjylland er de unge hårdt ramt, både sammenholdt med andre aldersgrupper i regionen og med gennemsnittet for de unge i resten af landet.

Allan Busk, formand for 3F Aalborg, har ikke et klart svar på, hvad den høje ledighed blandt særligt unge nordjyder skyldes.  

- Jeg vil ikke lægge hovedet på blokken, men mit bud er, at der er et hav af unge, der færdige på Aalborg Universitet. Aalborg har en høj ledighed blandt dimittender fra universitetet. I det hele taget har Aalborg den højeste ledighed i Danmark og den højeste ledighed nogensinde i Aalborgs historie. Men det skyldes blandt andet, at der er rigtig mange dimittender lige nu, siger han.

Han peger på, at en stor del af forklaringen på den høje ledighed blandt de unge også skyldes, at hotel- og restaurationsbranchen er rigtig hårdt ramt i Nordjylland, hvor mange unge mennesker er ansat. 

Artiklen fortsætter under grafen.

Mørketal blandt de unge

Selvom unge altså generelt er hårdest ramt af coronaledighed, har ledigheden i hovedstaden og på Fyn ramt unge i mindre grad, end den har ramt personer over 30 år, fremgår det også af analysen.

Ledigheden i hovedstaden ligger ellers generelt lidt højere end landsgennemsnittet. Forklaringen skal formentligt findes i de forhold, at mange er under uddannelse i og omkring hovedstaden, og at studerende ofte ikke er berettiget til at modtage ledighedsydelser.

LÆS OGSÅ: Vil give ledige ret til dagpenge uden a-kasse: Nu taler Hummelgaard

I analysen er der kun inkluderet personer, der har meldt sig som ledige. Men de fleste vil kun tilmelde sig som ledige, hvis de forventer at være berettiget til dagpenge eller kontanthjælp.

Det betyder, at en del studerende ikke indgår i statistikken, selvom de også har mistet deres job. På den måde kan der være et mørketal i forhold til, hvor mange unge der reelt har mistet jobbet på grund af coronakrisen, påpeger Emilie Agner Damm.