Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) vil den nye trepartsaftale, der skal holde hånden under praktikpladser og virksomheder, komme elever til gavn i hele landet. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Ny AE-analyse: Den nye lærlingeaftale hjælper i hele landet

30. maj 2020, 14:45
Uanset postnummer bliver erhvervsskoleelever i hele landet hjulpet af den trepartsaftale på lærlingeområdet, der blev indgået torsdag. Det viser nye tal, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd har trukket.

Mere end 70.000 erhvervsskoleelever er i gang med en uddannelsesaftale hos en privat eller offentlig virksomhed.

Og de kan nu alle få gavn af, at regeringen og arbejdsmarkedets parter torsdag indgik en trepartsaftale til en værdi på omkring 5 milliarder kroner.

Milliarderne, der finansieres gennem Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), skal blandt andet sikre, at der indføres løntilskud til både igangværende og nye aftaler om lærepladser.

Aftalen kommer til at række ud til unge i hele landet, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Samtidig vil den afhjælpe den mangel på nye praktikpladser, der allerede i dag er et problem, da næsten 9.000 elever mangler en læreplads i en virksomhed, ifølge de seneste tal fra marts.

Et problem, flere har frygtet ville eksplodere, når omkring 14.500 unge inden for de næste par måneder afslutter deres grundforløb på landets erhvervsskoler og derefter skal søge praktik.

LÆS OGSÅ: Minister er kisteglad: 'Nu er det pludselig ekstremt attraktivt at have lærlinge'

I dag mangler flest elever en praktikplads i Region Hovedstaden og Syddanmark. Men Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker i AE-rådet, peger på, at den nye aftale vil hjælpe elever uanset, hvorhenne de bor eller går i skole.  

- De her tal viser, at den her aftale er vigtig for at sikre, at mange tusinde unge kan fortsætte i deres læreplads, og at andre med ro i sindet kan søge en læreplads. Det gælder uanset, om man bor i Hjørring eller Roskilde. Det er enormt vigtigt, at aftalen gælder unge i hele Danmark, og den gælder tusindvis af unge, siger hun til A4 Arbejdsliv.

Hun mener, at det er vigtigt, da det både handler om at sikre de unges mulighed for at færdiggøre deres uddannelser, sikre uddannelsesstrukturen på erhvervsskolerne og på længere sigt at sikre, at der er nok faglærte på arbejdsmarkedet. Alle dele er aftalen fokuseret på, vurderer hun. 

Lige nu er flest elever i gang med en praktik hos en virksomhed i Region Midtjylland, hvor der næsten er 18.000 igangværende aftaler. Næstflest har uddannelsesaftaler i Region Syddanmark og Region Hovedstaden.

Artiklen fortsætter efter grafen

Mange i storbyerne får sikkerhedsnet

Den nye aftale vil især komme elever med igangværende uddannelsesaftaler til gavn i de store byer, da flest elever i København, Aarhus, Aalborg og Odense har en læreplads. I hovedstaden er der eksempelvis 5.005 elever, der aktuelt er i praktik.

De bliver nu hjulpet af, at den nye trepartsaftale betyder, at private virksomheder resten af året kan få 75 procent i lønkompensation for de elever og lærlinge, de allerede har ansat.

Og for de cirka 9.000 elever, der aktuelt står uden en læreplads, vil det være en håndsrækning, at virksomheder, der ansætter nye lærlinge og elever i hele uddannelsesforløb, får helt op til 90 procent i lønkompensation.

- Det her viser, at det er en aftale, som holder hånden under erhvervsuddannelserne i hele Danmark. Det er en flot, veltilrettelagt aftale, der er blevet lavet, som målrettet går ind og forsøger at afhjælpe problematikken med de elever, der skal finde en læreplads. Men den holder samtidig hånden under dem, der er i gang, siger Mie Dalskov Pihl og tilføjer: 

- De indikationer, der var på lærepladsmanglen, tydede på store udfordringer, men denne her aftale holder hånden under praktikpladserne.

LÆS OGSÅ: Trepartsaftale: Fordeler milliarder til flere lærepladser

Ansætter virksomhederne lærlinge og elever i korte uddannelsesaftaler, får de 45 procent i lønkompensation. Ordningen med løntilskud gælder fra 1. maj til 31. december 2020.  

Ud over de initiativer, der er rettet imod private virksomheder, indføres der en bonus til kommuner og regioner, der opretter nye lærepladser. Alle arbejdsgivere på både det offentlige og private område vil derudover få forhøjet lønrefusion under skoleophold med 20 procent i 2. halvår af 2020.