- Det er en måde at sige til kommunerne på, at nu pumper vi noget liv ind i den ordning, i forhåbning om at I nu opkvalificerer jeres SOSU-hjælpere til SOSU-assistenter, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ny millionaftale på plads: Vil opkvalificere ufaglærte

31. okt 2019
Regeringen og forligspartierne bag beskæftigelsesreformen har indgået aftale om en opkvalificeringspakke til 102 millioner kroner. Pengene skal bruges på at sikre virksomhederne adgang til kvalificeret arbejdskraft. Både arbejdsgivere og lønmodtagere glæder sig over aftalen.

Regeringen og de øvrige partier bag beskæftigelsesreformen (V, DF, RV og K) offentliggjorde torsdag en aftale om opkvalificering af primært ufaglært arbejdskraft. Aftalen lyder på 102 millioner kroner og består af i alt seks initiativer, der skal sikre virksomhederne adgang til kvalificeret arbejdskraft.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Forsker: beskæftigelsessystemets jagt på udsatte er gået for langt

- Vi har høj beskæftigelse og lav ledighed. Men vi har stadig alt for mange, der er ikke er en del af arbejdsfællesskabet. Vi tror, at måden, vi får dem gjort til en del af fællesskabet, er ved at investere i deres kompetencer og kvalifikationer, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Efterslæb på uddannet arbejdskraft

Der er afsat 20 millioner kroner til en udvidelse af jobrotationsordningen, der gør det muligt for en arbejdsgiver at sende en medarbejder i opkvalificering, samtidig med at en ledig træder ind som vikar, uden at det koster arbejdsgiveren ekstra. Initiativet er målrettet folk i arbejde, der er over 25 år og har mindst to års relevant erhvervserfaring. 

Der er ifølge beskæftigelsesministeren en række velfærdsområder, der har et stort efterslæb på uddannet arbejdskraft. Det gælder eksempelvis pædagoger, sygeplejersker og sosu’er.

- Det er en måde at sige til kommunerne på, at nu pumper vi noget liv ind i den ordning i forhåbning om, at I nu opkvalificerer jeres sosu-hjælpere til sosu-assistenter, siger beskæftigelsesministeren.

Udvidelsen af ordningen vækker glæde hos Ejner K. Holst, næstformand i FH.

- Jobrotation har desværre haft trange kår de senere år. Derfor er det meget glædeligt, at ufaglærte medarbejdere med erhvervserfaring nu får udvidet mulighed for at tage en erhvervsuddannelse, siger han.

Forlængelse af trainee-ordning

Derudover er der afsat 30 millioner kroner til, at flere jobparate kontanthjælpsmodtagere kan få erhvervsrettet opkvalificering inden for brancher, hvor der er behov for hænder.

Desuden indebærer aftalen en forlængelse af trainee-ordningen for dimittender under henholdsvis FH (Fagbevægelsens Hovedorganisation) og AC (Akademikerne), der med aftalen får bedre muligheder for at komme ind på arbejdsmarkedet.

Ifølge Peter Hummelgaard er det ikke muligt at sætte tal på, hvor mange personer der skal omfattes af de nye initiativer, men succeskriteriet er, at 'rub og stub' af puljemidlerne bliver brugt.

V: Nu prøver vi mere målrettet

Hos det største oppositionsparti, Venstre, er succeskriteriet ligeledes, at alle pengene kommer ud at arbejde. Her konstaterer beskæftigelsesordfører Hans Andersen (V), at nogle kommuner ikke har brugt de midler, som forligspartierne bag aftalen ellers forventede.

- Nu bliver det meldt ud, og så har jeg en tiltro til, at de kommuner, der vil opkvalificere inden for områder, hvor der er mangel på uddannet arbejdskraft, søger midlerne.

Hvad er det kommunerne ikke har gjort godt nok, når de ikke har søgt de midler, der bliver stillet rådighed?

- Jeg må bare sige, at der er nogle kommuner, der ikke har været fokuseret nok på at få ledige dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere til at tage opkvalificeringskurser. Nu prøver vi mere målrettet, og det har jeg tiltro til lykkes, siger Hans Andersen.

DA og FH: Fokus er rigtigt

Både i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) tager man godt imod aftalen.

- Aftalen har grundlæggende det rigtige fokus. I stedet for lange, diffuse uddannelser har man prioriteret korte, målrettede forløb, der effektivt giver de ledige de kompetencer, virksomhederne efterspørger. Det er det rigtige for arbejdsmarkedet og for de ledige danskere, der har mindst uddannelse i bagagen, siger Erik E. Simonsen, underdirektør i DA.

I FH håber næstformand Ejner K. Holst, at aftalen er det første skridt i forhold til at få endnu flere opkvalificeret.

- Aftalen er et godt skridt i den rigtige retning, hvor uddannelse og opkvalificering igen kommer i fokus i beskæftigelsesindsatsen. Nu er der brug for, at forligskredsen tager næste skridt med at styrke mulighederne for, at endnu flere ledige får nye kompetencer, siger Ejner K. Holst.