Tæt på verden: Nu vil de igen stene kærester til døde

27. nov 2013, 10:16
Forslag til ny straffelov i Afghanistan taler om offentlige steninger for utroskab som Taliban helst vil have det.

Afghanistan er i færd med at udfærdige en ny straffelov, der udmåler offentlig stening til døden som straf for utroskab. Og nej, det er ikke fordi Taliban har vundet et valg. Det er stadig vestens nogle gange gode ven Hamid Karzai, der styrer landet.

Taliban faldt i 2001 efter USA’s og vestens invasion efterfølgende terrorangrebet i New York City. Holdningerne til islamisk lov og straf er dog ikke forsvundet i samfundet. Nu taler man seriøst om stening til døden for utroskab.

Den afghanske kvindeorganisation WAW protesterer og kræver, at Karzai afviser forslaget, skriverTrust.orgAl-Jazeera rapporterer, at både pisk og stening er indskrevet i et lovforslag til en ny strafferet. Og steningerne skal være offentlige.

Ugifte, der dyrker sex eller mistænkes for at nyde erotik, skal ifølge forslaget modtage 100 piskeslag.

WAW fremhæver, at denne form for straf ikke er den eneste hårdt tilkæmpede rettighed for kvinder, der smuldrer i disse tider. I 2014 skal Afghanistan vinke farvel til fremmede tropper, og et muligt nyt regelsæt skræmmer allerede kvinder og piger.

Menneskerettigheder

Lovforslaget skal først vedtages i parlamentet og godkendes af præsident Karzai, før det træder i kraft. I dag er straffen for utroskab lange fængselsstraffe.

Det internationale samfund, herunder Danmark, har lovet at bidrage med meget store beløb til styrkelse af Afghanistan. Forbedrede menneskerettigheder og styrkelse af kvinder rettigheder er en forudsætning for at bistanden udbetales.

Sker stadig

I de dele af Afghanistan, der for tiden er under Talibans kontrol, forekommer steninger stadig. Virkeligheden er, siger repræsentanter for kvindeorganisationer, at en mand og en kvinde kan beskyldes for usædelighed ved bare at blive set sammen.

Kulturen rammer især kvinder, fordi voldtægtsofre stadig anses for utro. Kvinder har sjældent adgang til hverken at bevise deres side af en sag eller købe sig ud af sin klemme. Også mænd, såfremt de er fattige, sidder fængslet for usædelighed.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.