au_pair
2019 ser ud til at blive det år, hvor færre end 1.000 danske børnefamilier hyrer en au pair fra Fillippingerne, Kenya eller Ukraine.  Foto: Linda Kastup/Ritzau Scanpix/arkiv

For dyrt til danske familier: Antallet af au pairs styrtdykker

19. jun 2019, 22:00
I de første fire måneder af 2019 er der kun givet 307 opholdstilladelser til au pairs i Danmark. Det historiske fald skyldes, at det er blevet dyrere at have au pair, mener FOA. Sort arbejde vil brede sig, advarer flere organisationer.

Udgifterne til at have en filippinsk au pair til at støvsuge, vaske tøj og passe børn er eksploderet de senere år, og det kan direkte aflæses på, hvor mange au pairs, der kommer til Danmark.

I takt med at lommepenge, dansk-kurser og forsikringer til au pairs er blevet dyrere, er interessen faldet markant. 2019 ser ud til at blive det år, hvor færre end 1.000 danske børnefamilier hyrer en au pair fra Fillippingerne, Kenya eller Ukraine. I årets første fire måneder er der kun givet 307 opholdstilladelser til au pair herhjemme, hvilket er historisk bundrekord.

I 2008 blev der givet i alt 2.937 opholdstilladelser, viser tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet. I fjor fik 1.311 udlændinge tilladelse til at arbejde som au pair i Danmark.

Vil falde yderligere

Fra 1. juli skal danske værtsfamilier yderligere have penge op af lommen og betale 17.300 kroner for dansk-undervisning til deres au pair.

Med den ekstra store udgift til dansk-kursus forventer Pia Heidi Nielsen, formand for Kost- og Servicesektoren i FOA, at interessen for at få en au pair fra lande udenfor EU vil falde yderligere. 

- Det er bemærkelsesværdigt, at antallet af opholdstilladelser til au pairs er så lavt, og jeg er ikke i tvivl om, at det hænger sammen med de øgede udgifter, der påhviler værtsfamilierne, siger hun.

Siden 2014 er lommepengene til en au pair steget fra 3.250 kroner om måneden til 4.350 kroner om måneden.

Også daglig leder i Kirkernes Internationale Tjeneste, KIT, Hans Henrik Lund, ser en direkte sammenhæng mellem prisen og de færre au pairs. 

- Mange familier har ikke længere pengene til en au pair. Jeg forventer, at rigtig mange familier ansøger om en au pair inden 1. juli, hvor udgiften på de godt 17.000 kroner til dansk-undervisning træder i kraft.  Og derefter vil antallet af ansøgninger sandsynligvis falde med 35 - 40 procent, siger han. 

Frygter mere illegalt arbejde  

FOA og KIT har i mange år kæmpet for forbedringer af au pair-ordningen for at sikre, at filippinske og afrikanske au pair-piger med ophold i Danmark havde ordentlige løn- og arbejdsforhold og ikke blev udnyttet som billig arbejdskraft i rigmandshjem. 

På Christiansborg har blandt andet Enhedslisten og Dansk Folkeparti ønsket at nedlægge au pair ordningen med henvisning til, at der var tale om social dumping. Men et flertal i Folketinget har ønsket at videreføre  ordningen og gradvist forbedret den, så en au pair i dag er sikret 4.350 kroner i lommepenge hver måned for en arbejdsuge, der maksimalt er 30 timer.

I FOA kan vi godt frygte, hvordan de børnefamilier, der hyrer en au pair i dag, vil få udført børnepasning og rengøring fremover.
Pia Heidi Nielsen, sektorformand i FOA. 

Når de øgede udgifter til danskundervisning træder i kraft om to uger, kan det åbne en ladeport af sort arbejde og import af rumænske, bulgarske og  græske rengørings- og barnepiger, advarer både FOA og KIT. 

- I FOA kan vi godt frygte, hvordan de børnefamilier, der hyrer en au pair i dag, vil få udført børnepasning og rengøring fremover. En dyr au pair ordning kan måske give grobund for at hente billig arbejdskraft fra andre lande og så slippe for kontrol, tilsyn og masser af lovpligtige udgifter, siger Pia Heidi Nielsen. 

Alternativet til en au pair kan for nogle børnefamilier blive brug af illegal arbejdskraft og mere sort arbejde, forudser hun.

- Det kommer under radaren, og vi risikerer mere misbrug af udenlandsk arbejdskraft, siger Pia Heidi Nielsen og pointerer, at der er langt større risiko for udnyttelse af udenlandske barnepiger, hvis der ikke er klare regler for antal arbejdstimer og ingen til at føre kontrol. 

Unge piger fra Rumænien og Bulgarien 

Også Hans Henrik Lund er overbevist om, at danske børnefamilier vil finde nye veje til at få en barnepige på matriklen. Med arbejdskraftens frie bevægelighed i EU er der masser af muligheder for, at der opstår et nyt marked for au pairs, som så bare ikke vil hedde au pairs. 

- Så kan man måske rekruttere en ung pige fra for eksempel Rumænien, Bulgarien, Spanien eller Grækenland. En person fra Sydeuropa kan rejse frit ind i Danmark, og værtsfamilien skal betale kost, logi og løn men slipper for udgifter til blandt andet visum, flybilletter, dansk-undervisning og så videre, siger Hans Henrik Lund og tilføjer, at det ville være billigere for den danske familie samtidig med, at man ikke er udsat for samme regler og tilsyn som med au pair-ordningen.  

- Der er i forvejen et kæmpe marked for sort arbejde indenfor rengøring, og min bekymring er, at det sorte arbejde vil vokse yderligere, siger han.

FOA og KIT  er kommet med forslag til forbedringer af au pair-ordningen, som de håber indgår i den evaluering af ordningen, der i øjeblikket er under udarbejdelse.  Blandt andet foreslår FOA,  at man skal ophæve den nuværende tidsbegrænsning på to år for opholdstilladelse.

Det koster en au pair i 2019

Udover lommepenge på 4.350 kroner om måneden, skal en au pair have gratis kost og logi i eget værelse. 

Dertil kommer, at værtsfamilien skal betale gebyr for sagsbehandlingen i Styrelsen for International Rekruttering og Integration, flybillet tur-retur fra et land udenfor EU/EØS samt lovpligtige forsikringer som for eksempel arbejdsskadeforsikring og fritids- og ulykkesforsikring.

Fra 1. juli skal man betale 17.300 kroner for dansk-undervisning af deres au pair. Værtsfamilien skal betale beløbet, uanset om au pairen benytter sig af dansk-tilbuddet eller ej.