- Lige nu er der et åbent vindue til at investere kraftigt i opkvalificering, siger Peter Hummelgaard til A4 Nu. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Minister med stor udmelding: Vil bruge 100 mio. på ufaglærte og lavtlønnede

28. aug 2019, 22:00
Med en pakke til over 100 millioner kroner vil beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) få især flere ufaglærte på kursus. "Vi skal investere i ufaglærte og lavtlønnede, så der ikke bare bliver brug for dem nu, men også om ti år," siger han.

Flere ufaglærte og lavtlønnede skal på kursus og i det hele taget have uddannelse. Det fastslår beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som er parat til  at understøtte uddannelses-løftet med 100 millioner kroner.  

- Vi skal investere i ufaglærte og lavtlønnede, så der ikke bare bliver brug for dem nu, men også om ti år, siger Peter Hummelgaard til A4 Nu, og fortsætter:

- Denne her regering vil opprioritere opkvalificering, videre- og efteruddannelse. Inden længe vil vi fremlægge en pakke med initiativer for lidt over 100 millioner kroner inden for opkvalificering.

Læs også: Minister vil tage fat på udskældte reformer

Står det til ministeren, skal der på længere sigt langt mere gang i at få ufaglærte og kortuddannede klædt på med uddannelse til fremtidens arbejdsmarked. 

- 100 millioner kroner er måske ikke så meget, men regeringens ambition er, at vi i løbet af denne valgperiode fremlægger en større pakke, som skal booste hele området med opkvalificering, siger Peter Hummelgaard til A4 Nu.

De 100 millioner kroner kommer fra ubrugte penge i såkaldte opkvalificeringspuljer.  

Ministeren vil kun løfte lidt af sløret for, hvad han har på vej. Han siger:

- Der skal være bedre ordninger for opkvalificeringen. Og vi skal nok have genoplivet ordninger, som har været lukket ned i en årrække.

Den nærmere fordeling af de 100 millioner kroner skal ministeren forhandle med en forligskreds i Folketinget om.

Uddannelses- og integrationschef Jannik Bay fra Dansk Arbejdsgiverforening ser frem til at høre, hvad det mere konkret er, Hummelgaard vil i forhold til opkvalificering. 

- Det er rart at høre, at den nye regering også er optaget af at sikre, at lønmodtagerne får de rette kompetencer. Så nu glæder jeg mig til at se, hvad det det er for nogle initiativer, som Hummelgaard spiller ud med, siger Jannik Bay. 

Han vurderer, at der skal arbejdes meget med ufaglærtes motivation for at få dem til at tage uddannelse. 

- Over halvdelen af de ufalgærte mener, at de ikke har brug for efteruddannelse. Der er altså en antipati mod efteruddannelse, som vi alle – arbejdsgivere, fagbevægelse og medarbejdere - skal forsøge at gøre noget ved. Der er brug for en mentalitetsændring, siger Jannik Bay. 

Det er nu, der skal handles!

Peter Hummelgaard vurderer, at den nuværende situation med godt gang i økonomien, skal gribes. 

- Lige nu er der et åbent vindue til at investere kraftigt i opkvalificering. Og ingen ved, hvor længe det vindue er åbent, når man tænker på den økonomiske usikkerhed som følge af Brexit, handelskrig mellem USA og Kina samt den tyske eksport, som er gået i stå, siger Peter Hummelgaard.

Han fastslår, at regeringen gerne vil ændre synet på, hvad der er behov for på arbejdsmarkedet. 

- Vi er i gang med  et arbejdsmarkedspolitisk paradigmeskift. I stedet for som hidtil kun at tælle hoveder og hænder, skal vi have en ny måde at tænke arbejdsmarked og økonomi på, hvor vi i stigende grad har fokus på det, vi har mellem hænderne og ørerne.

- Altså hvad er det for kvalifikationer folk har og skal have for at klare sig  på arbejdsmarkedet.

Tal fra Undervisningsministeriet viser, at 200.000 lønmodtagere i 2018 var på et arbejdsmarkedskursus, de såkaldte AMU-kurser.
Det er mere end en halvering i forhold til 2009, hvor 457.000 tog et AMU-kursus, skriver DR.

Jannik Bay fra Dansk Arbejdsgiverforening er ikke foruroliget over, at langt færre kommer på AMU-kurser.  

- Det er værd at være opmærksom på, at antallet af beskæftigede på AMU-kurser faktisk er stigende.

- Blandt de ledige derimod har der været et fald i deltagelsen i AMU-kurser, og det hænger sammen med, at der er færre ledige, og det er ret let at få et job, og derfor har de ikke det samme behov for kurser, siger Jannik Bay.