BeFunky-collage
'Går du ud i en skoleklasse og siger, at du vil være ingeniør, så vil dine klassekammerater tænke, at du skal på gymnasiet og senere på en videregående uddannelse. Men man kan også vælge at gå erhvervsvejen - hvor frafaldet i øvrigt er mindre.' (Arkivfoto) Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix og Dansk Metal

Nu skal der vejledes til en erhvervsuddannelse: ‘Vi har arbejdet hårdt for det her’

29. dec 2020, 07:55
Fra årsskiftet skal unge også vejledes til at tage en erhvervsuddannelse efter gymnasiet. Det sikrer en aftale, der skal få flere unge til tidligere at vælge den rigtige vej i livet. Det er på tide og helt på sin plads, mener Dansk Metal.

Når en elev på en af landets gymnasiale uddannelser i dag søger hjælp til fremtidens studievalg hos den nationale vejledningsinstitution, så vil eleven ikke blive rådet til at vælge en erhvervsuddannelse. Studievalg Danmark vejleder nemlig kun i videregående uddannelser.

Men sådan skal det ikke længere være. Fra årsskiftet skal Studievalg Danmark nu også vejlede om unges muligheder for at vælge en af de mange erhvervsuddannelser som billetten til fremtidens arbejdsmarked.

LÆS OGSÅ: Ny trepartsaftale: 500 millioner til flere praktikpladser

Det glæder Dansk Metal, der i mange år har kæmpet for at få erhvervsuddannelserne ind i varmen hos de vejledere, der er med til at præge unges videre færd i livet.

- Vi er superglade, for vi har arbejdet hårdt for det her og haft mange lange snakke om det. Det er jo tudetosset, at man ikke har kunnet vejlede elever i at vælge en erhvervsuddannelse, så det er da glædeligt, at det ændrer sig nu, siger Kasper Palm, der er forbundssekretær ved Dansk Metal.

Ærgerligt

Han har svært ved at finde gode forklaringer på, hvorfor man ikke hidtil har haft mulighed for at gøre det, men der er alligevel en logisk forklaring, erkender han.

- Det er logisk nok, at de vejleder unge til at tage videregående uddannelser, når det er det, gymnasierne skal. Så det er jo en norm, der er blevet fulgt. Men det er ærgerligt, at man ikke er nået til den her konklusion noget før, siger han.

Går du ud i en skoleklasse og siger, at du vil være ingeniør, så vil dine klassekammerater tænke, at du skal på gymnasiet og senere på en videregående uddannelse
Kasper Palm, forbundssekretær ved Dansk Metal

Konklusionen nåede man til i marts. Her valgte aftalekredsen bag erhvervsuddannelsesreformen at afsætte fem millioner kroner årligt til opgaven, som altså nu bliver en fast del af Studievalg Danmarks arbejde.

Dengang lød begrundelsen for aftalen, at Danmark har brug for, at flere unge vælger den rette ungdomsuddannelse, som i mange tilfælde kan være en anden vej end en videregående uddannelse. Det kræver bedre vejledning, lød det dengang.

Det er Kasper Palm meget enig i. Han håber, at man med den nye vejledning får ryddet lidt op i antallet af forkerte studievalg, som måske skyldes mangelfuld vejledning.

- Der er et vakuum af unge, der ikke har fået den vejledning, de skulle have haft. Og så er det, vi får nogle unge, der vælger den forkerte uddannelse, siger han og fortsætter:

- Vi hører netop fra de af vores medlemmer, som i sin tid valgte forkert, at de ikke vidste bedre. At de manglede et sted at gå hen for at få den sparring, de skulle bruge.

Et kulturspørgsmål

Ifølge Kasper Palm er der et stort antal af de unge, der vælger netop gymnasiet efter folkeskolen, som vælger det af den årsag, at de kan læse videre. Men mange af dem er ikke klar over, at de i mange tilfælde kan nå til samme titel og jobbeskrivelse ved at gå erhvervsuddannelsesvejen.

- Vi kan se, at en femtedel vælger en faglært uddannelse efter gymnasiet. Nogle af dem skulle måske have gået på en erhvervsuddannelse fra start, siger Kasper Palm og slår fast, at valget af uddannelse og unges holdning til studievalg er et kulturspørgsmål.

Der er simpelthen en udbredt opfattelse i samfundet af, hvilke veje man skal gå for at blive det ene eller det andet. I mange tilfælde er den opfattelse forkert, forklarer han.

LÆS OGSÅ: Forslag: Grundforløb på erhvervs­uddannelser bør laves om

- Går du ud i en skoleklasse og siger, at du vil være ingeniør, så vil dine klassekammerater tænke, at du skal på gymnasiet og senere på en videregående uddannelse. Men man kan også vælge at gå erhvervsvejen - hvor frafaldet i øvrigt er mindre.

Dansk Metal forvener at se en stigning i antallet af unge, der vælger af tage en erhvervsuddannelse, når Studievalg Danmark fra den 1. januar begynder på den nye vejledningspraksis.