20200812-200144-3-1920x1198we
(arkivfoto) Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix

Ny barselsordning: Nu skal selvstændige ikke vælge mellem børn eller virksomhed

28. aug 2020, 09:53
De røde partier har fredag indgået en aftale om en barselsfond for selvstændige. Astrid Carøe, ligestillingsordfører for SF, kalder aftalen for meget vigtig, fordi kvinder ikke længere skal vælge mellem at drive virksomhed eller få børn.

Opdateret klokken 11:20 med reaktion fra Tine Johansen, der er formand for DJ - Dansk Journalistforbund. 

Virksomhed eller børn? Det har været et valg, som rød blok mener, at mange unge kvinder har stået i. Årsagen er, at de selvstændige erhvervsdrivende ikke har kunnet få andet end barselsdagpenge, når de fik børn. 

LÆS OGSÅ: I morgen lukker regeringen for lønkompensation: Her er a-kasserne med størst ledighed

Men fredag er der faldet en aftale på plads om en barselsudligningsordning for selvstændige.

- Jeg synes, aftalen er meget vigtig, Man skal ikke stå og vælge mellem at stifte familie eller drive virksomhed. Der er virkelig få unge kvindelige iværksættere. Det har været sådan, at man skulle dreje nøglen om til sin egen virksomhed, hvis man gerne ville have børn, siger ligestillingsordfører for SF, Astrid Carøe til A4 Arbejdsliv.

Det har længe været et ønske hos de røde partier at få en barselsfond for selvstændige. Og med finansloven for 2020 blev en barselsudligningsordning for selvstændige en realitet.

Vilkårene for aftalen er dog først blevet færdigbehandlet nu af SF, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Enhedslisten.

Aftalen betyder, at den selvstændige udover barselsdagpenge kan få kompensation fra ordningen.

Andet forsøg

Det er ikke første gang, at en aftale om en barselsfond for selvstændige er blevet besluttet. Den tidligere socialdemokratiske regering besluttede allerede i 2014, at der skulle være en barselsordning. Men den blev tilbagerullet i 2016, da den borgerlige regering tog over.

Ifølge Astrid Carøe kommer ordningen til at foregå sådan, at den selvstændige betaler et beløb på omkring 1.200 kroner om måneden for at kunne bruge af fonden ved barsel.

- Det har været vigtigt for os, at det primært er dem, der kan få gavn af fonden, også er dem, der bidrager. I den tidligere ordning var det alle med CVR-nummer, der skulle betale til ordningen, også pensionister og unge mennesker, der måske holdt et par foredrag om måneden. Nu er det kun dem, som driver virksomhed som hovederhverv, der skal bidrage. Derfor forventer jeg også, at de blå partier vil stemme ja til ordningen denne gang.

LÆS OGSÅ: Hjælpepakker udløber: Virksomheder holder vejret mens politikerne forhandler

Hos Dansk Journalistforbund, hvor cirka 3.000 af medlemmerne er selvstændige, enten som freelancere eller med egen virksomhed, er der stor tilfredshed.

- Det er så godt, at politikere i Danmark endelig har fået øjnene op for, at det er et arbejdsmarkedet ud over det traditionelle med arbejdstager og arbejdsgiver. Vi halter håbløst bagud i forhold til kvindelige erhvervsdrivende i Danmark. Så det er godt, at der nu kommer hjælp til de mange mennesker, der både vil stifte virksomhed og familie. En barselsordningen for selvstændige har vi presset på for længe. Så det er vi naturligvis meget tilfredse med, siger Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund.

Ordningen er principielt vedtaget, da de fire partier har flertal, alligevel skal der stemmes om den til november i Folketingssalen.

Forslaget lægger op til, at selvstændige skal indbetale til ordningen fra oktober 2021, men få kompensation allerede fra april 2021, hvis de går på barsel - med tilbagevirkende kraft til januar 2021.