Nu skal onkel Erik bades af ISS

9. jun 2011
Ny aftale skal privatisere plejehjem og ældrepleje. Hvis Kommunerne nægter, vil de blive tvunget til det, lyder det fra indenrigsminister Bertel Haarder V.

Snart kan der stå ISS på hjemmeplejens kittel, når onkel Erik skal hjælpes i bad. Mens hele plejehjem står til at blive overtaget af private servicegiganter som Falck.

Sådan tegner fremtiden sig for landets pensionister.

Det sker, efter regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) søndag indgik aftale om omfattende privatiseringer af velfærden de næste fire år. Skrald, vejarbejde og andre tekniske områder er i stor stil blevet overdraget til private firmaer gennem de senere år.

Med den ny aftale er turen nu kommet til omsorg og pleje af vores ældre. Og det er især de varme hænder, der nu skal være ansat af private firmaer. Det vil sige alt fra hjælp til personlig hygiejne til drift at hele plejehjem.

Hvert år skal ny velfærd for omkring tre milliarder kroner udbydes til private virksomheder, og det har kommunerne accepteret. Dog under ”mildt pres”, som formand Jan Trøjborg (S) betegner det.

Under trussel

For indenrigsminister Bertel Haarder (V) havde på forhånd fået folketinget til at fastlægge, at udliciteringen af velfærd skal tage et tigerspring 25,8 til 31,5 procent frem til 2015. Og er kommunerne ikke med på den, har Bertel Haarder nu ret til at tvinge kommunerne til at sende bestemte velfærdsopgaver videre til private firmaer.

”Alternativet til, at kommunerne lever op til målet er dekreter fra staten. Men det vil jeg kun bruge, hvis de ikke lever op til målet,” siger ministeren.

Hos Kommunernes Landsforening har man valgt at tage imod opfordringen.

”Personligt tvivler jeg på, at nogen kan gøre det billigere, end kommunerne gør det i dag. Men jeg har ikke noget imod, at det bliver efterprøvet,” forklarer Jan Trøjborg.

Gør plads til de store

For at hele planen kan føres ud i livet, kræver kommunerne, at en masse 'bureaukratisk bøvl' bliver fjernet.

Det skal ske, for at det overhovedet bliver muligt for de store servicevirksomheder som ISS og Falck at tjene penge på opgaverne.

Og den oprydning er nu øverst på regeringens ønskeseddel, lover Bertel Haarder.

”KL har sagt, hvad der skal til, for at kommunerne vil udbyde hjemmehjælpen. Og vi er stort set klar til at gøre, hvad de forlanger. Så de har ingen undskyldning for ikke at nå målet,” slår han fast.

Han vil ikke sætte noget mål for, hvor meget kommunerne vil kunne spare på hele øvelsen.

”Min forventning er, at vi kan få det gjort bedre for de samme penge eller lige så godt for færre penge,” siger Bertel Haarder.