DSB i kovending: Nu må ansatte bære mundbind

20200323-162918-L-1920x1270we
Arkivfoto Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
TEMA:Corona i Danmark
11. maj 2020 15.13
Togpersonale, der er i er risikogruppen for at blive hård ramt, hvis de bliver smittet med corona, må nu bære mundbind.

Mandag klokken 12 var DSBs ledelse til møde med transportminister Benny Engelbrecht (S).

Det sker, efter nogle togførere i DSB har haft et ønske om at bære mundbind på jobbet, da det ikke er muligt at overholde myndighedernes anbefalinger om at holde en til to meters afstand til passagererne. Det gav DSBs ledelse dem ikke lov til. Årsagen var blandt andet, at det kunne skabe utryghed for passagererne, hvis nogle togførere bar mundbind, mens andre ikke gjorde. Samtidig ønskede ledelsen et ensartet udtryk. Og så blandede transportministeren sig. 

LÆS OGSÅ: DSB afviser mundbind: Vi ønsker et ensartet udtryk

Men inden mødet mandag, nåede DSBs ledelse at ændre sine retningslinjer.

- Vi har hele tiden haft myndighedernes anbefalinger som rettesnor. I sidste uge blev de ændret således, at dem i den øgede risikogruppe nu kan vende tilbage til job, men med mulighed for at bære mundbind på jobbet, og det har vi naturligvis rettet os efter, fortæller Niels-Otto Fisker, der er kommunikationschef i DSB, til A4 Nu.

Det bekræfter Mikkel Channo Jessen, der er fællestillidsmand for togpersonalet i DSB, formand for togførerne og en del af Dansk Jernbaneforbunds bestyrelse.

- Vi havde et ekstraordinært HSU-møde (Hovedsamarbejdsudvalget red.) i torsdags, der meddelte ledelsen, at de agtede, at togpersonalet, der var i risikogruppen for at blive hårdt ramt ved smitte med coronavirus, inden for kort tid gerne må bære mundbind. Det kan eksempelvis være togførere, der har et BMI over 35 eller har en lungesygdom.

Mikkel Channo Jessen fortæller, at DSB vil stille mundbind til rådighed for de togførere, der er i den øgede risikogruppe og som gerne vil bære mundbind.

- Jeg har haft et ønske om, at dem, der havde lyst til at bære mundbind, kunne få lov til det. Jeg møder både kollegaer, der ønsker at bære mundbind og kollegaer, der fortæller mig, at de ikke ønsker at bære mundbind. Så det har også været vigtigt, at det ikke blev et krav, siger fællestillidsmanden.

Muligt om et par dage

Kommunikationschef Niels Otto Fisker fortæller, at DSBs ledelse har været i tæt dialog med repræsentanter for de forskellige faglige organisationer i sagen om mundbind, ligesom de i dag altså har været til møde med transportministeren.

- Vi orienterede til mødet om, hvordan vores retningslinje vil være fremadrettet. Og det er mit indtryk, at der er en generel tilfredshed med det, vi er kommet frem til.

LÆS OGSÅ: Togføreren Vagn må ikke bære mundbind for DSB: 'Jeg er meget utryg'

Lige nu er DSB ved at skaffe mundbind hjem til personalet, ligesom selskabet er ved at orientere de forskellige ledere om de praktiske retningslinjer. Niels-Otte Fisker forventer, at det vil være muligt for DSB-personalet i den øgede risikogruppe at bære mundbind inden for et par dage.

Det er noget, der vækker glæde hos Dansk Jernbaneforbund, der var til møde i Transportministeriet om sagen i onsdag: 

- Efter drøftelser med Transportministeren i sidste uge kan Dansk Jernbaneforbund i dag med tilfredshed konstatere, at DSB nu tillader brug af mundbind for kollegaer i risikogruppen. Beslutningen er truffet af DSB’s samarbejdsudvalg og der skal nu udarbejdes nærmere retningslinjer. Det glæder mig, at der nu er fundet en løsning. Det er netop lokalt, den type spørgsmål bør kunne løses, siger Henrik Horup, der er formand for Dansk Jernbaneforbund.    

Transportministeriet har ønsket, at det er parterne, altså DSBs ledelse og Dansk Jernbaneforbund, der har udtalt sig om sagen.