Tæt på verden: Nu kommer de bedre tider endelig!

19. mar 2012
Landsfader forkastet af vælgerne i TimorLeste Østtimor. Oliepenge kommer til landet. Stor fattigdom. FNtropper rejser. Valget roligt.

Østtimor er midt i en valgkamp, der allerede har fældet den siddende præsident. Mandag accepterede han et fatalt politisk nederlag, før den endelige stemmeoptælling er færdig i morgen.

Præsident Jose Ramos-Horta var oppe imod 11 andre kandidater, men selv med præsidentposten og en nobelpris fra 1996 i bagagen kunne han ikke rage op over flokken.

Hovedemnet i valget har været arbejdsløsheden på omkring 20 procent i byerne. Et andet emne har været prioriteringen af landets voksende olieindkomster, der har skabt en høj inflation.

Kun 11 procent af statsbudgettet har været reserveret til sundhed og uddannelse, selv om fattigdom er alle vegne i Timor-Leste. Landets befolkning på 1,1 million ernærer sig hovedsagelig ved landbrug, men staten støtter faktisk ikke sektoren.

Der kommer en slutrunde den 16.april mellem de to mest populære kandidater. De forelødig tal viser, at det bliver Fretilins Francisco Guterres og tilligere hærchef Taur Matan Ruak. En mulighed er også den siddende premierminister Xanana Gusmão.

Landsfader

Såvel præsidenten som de to foreløbige vindere er nationale helte fra frihedsbevægelsen, der efter års kamp og 180.000 døde skaffede Østtimor sig selvstændighed fra Indonesien i 2002 under navnet Timor-Leste.

Mange vil huske, hvordan tropper fra Indonesien i 1999, da de blev fordrevet, sammen med en privat hær af bøller massakrerede folk og ejendom i Østtimor.

Den forkastede præsident har været udenrigsminister, premierminister og præsident og var grundlægger af frihedsbevægelsen Fretilin. Han er særlig kendt internationalt, fordi han i årevis var talsmand for frihedsbevægelsen.

Ramos-Horta forlod bevægelsen for en del år siden for at blive selvstændig politiker, men fortsatte arbejdet med den. I øvrigt overlevede han et mordforsøg i 2008. Nu vil han skrive en bog.

Valgopgøret om præsidentposten har været mellem folkehelte fra fretilin-bevægelsen, hvilket har bragt landets historie i fokus. Faktisk er præsidentposten relativt ceremoniel selv om Ramos-Horta har politiseret den. Magten ligger i parlamentet, hvor oppositionspartiet Fretilin er det største.

Timor-Leste

Befolkningen på 1,1 million indbyggere taler portugisisk ved siden af lokale sprog efter en fortid som koloni. Landet findes på halvdelen af øen Timor. Det har politisk været uroligt gennem hele sin 10 års tilværelse.

Valget er tilsyneladende afviklet fredeligt modsat forgængeren i 2006, hvor soldater gjorde oprør, et kup var i gang og flere døde i gaderne. Uroen skabte en ny flygtningestrøm. Efter 24 års voldelig besættelse med Indonesiske tropper var folk nervøse, og FN sendte fredsbevarende styrker. 
Senere i år hilser FNs fredsbevarende politistyrke Timor-Leste tchau.

Sundhedsproblemer med fejlernæring er udbredt. Østaten tjener godt på olie og gas og næsten alle midlerne har været øremærket til infrastruktur til energiproduktionen og til veje og broer.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.