Nu kan Kris igen ligge på komfuret

3. jun 2012
Nu kan rengøringsassistenter og kantinemedarbejdere forebygge nedslidning helt gratis, ligesom elektrikeren Kris Pedersen gør. Ifølge en ekspert er behovet stort.

Selvom Kris Pedersen kun er 24, mærker han allerede nu, at jobbet som elektriker slider på knæ, ryg og skuldre.

"Når jeg sætter stikkontakter op ved gulvlister, så ligger jeg på knæ med krum ryg. Når jeg sætter en emhætte op, så svajer jeg i ryggen, så jeg nærmest ligger på komfuret, mens jeg skruer. Begge dele giver nogle onde vrid i ryggen," fortæller han.

Rengøringsassistenter og kantinemedarbejdere har lige som elektrikere et job, der kan få kroppen til at protestere.

For at forebygge arbejdsskader får netop de to faggrupper nu gratis behandlinger via deres pensionsordning. Det er et konkret resultat af de ellers noget magre overenskomst.

'Av, min lænd'

Hvis du spørger Kris Pedersen, er det en god nyhed for dem, der løfter tunge gulvspande og gryder.

For et års tid siden blev akavede bevægelser nemlig for meget for den unge elektriker. Han havde så store smerter i lænden, at han måtte sygemelde sig, indtil en god kollega gav ham et telefonnummer.

"Han fortalte, at vi havde en sundhedsordning med gratis massage og knæk ved en kiropraktor. Jeg fik begge dele. Spændingerne i ryggen forsvandt, og jeg fik gode råd om rigtige løft og bedre arbejdsstillinger," forklarer han.

Fire ud af ti pensioneres før tid

Kris Pedersen er langt fra den eneste, der har et arbejde, hvor risikoen for kroniske smerter står mellem linjerne i jobbeskrivelsen.

Fire ud af ti af PensionDanmarks medlemmer ender som førtidspensionister, fordi de har "sygdomme i bevægeapparatet".

[pagebreak]

For at forhindre førtidspensionerne har flere fagforeninger forhandlet sundhedsordninger som Kris Pedersens ind i medlemmernes overenskomster.

De seneste to faggrupper, der har fået ret til at ligge på briksen hos enten en massør, kiropraktor, fysioterapeut eller zoneterapeut uden at betale en krone for det, er rengøringsassistenterne og kantinemedarbejderne.

Mere nedslidte end andre

Ifølge Marie Birk Jørgensen, der forsker i fysisk arbejdsmiljø hos Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, er der et stort behov for at forbedre rengøringsassistenters helbred.

"De har hyppigere for højt blodtryk og muskelsmerter end øvrige arbejdstagere, og der er relativt mange, der føler, at de generelt har dårligt helbred og nedsat arbejdsevne," siger hun.

Forskeren mener derfor, at det er positivt, at fagbevægelsen kæmper for sundhedsordninger til medlemmerne.

"Rengøringsassistenter får i mindre grad end andre jobgrupper tilbud om sundhedstjek. Derfor er det et potentielt godt bidrag til folkesundheden, at de nu får gratis adgang til en række behandlere," siger Marie Birk Jørgensen.

Et plaster på såret

En arbejdsmediciner fra Region Hovedstaden er mere skeptisk.

"Det er en god nyhed for rengøringsassistenterne, fordi lavtlønnede ikke bruger så mange penge på behandling. Det er bare vigtigt at huske, at fysioterapien ikke virker mod de arbejdspladser, der har ondt i arbejdsmiljøet," siger Jane Førlund Thomsen, der er overlæge på den arbejdsmedicinske klinik i Bispebjerg.

170.000 personer får i dag gratis massage via en pensionsordning i PensionDanmark.