Nu gribes der ind over for livsfarlig branche

6. maj 2013, 11:30
10 døde og 1.100 lemlæstelser og alvorlige skader hvert år. Nu vil Arbejdstilsynet dårlig sikkerhed i byggeriet til livs.

Omtrent 10 mennesker mister hvert år livet på grund af arbejdsulykker i byggebranchen, mens 1.100 lemlæstes eller kommer alvorligt til skade.

Langt de fleste alvorlige ulykker kunne være undgået. De sker nemlig på samme måde, og skyldes de samme forglemmelser eller sikkerhedsmæssige fejltrin.

Det vil Arbejdstilsynet nu gøre noget ved. En ny kampagne skal gøre virksomheder og ansatte i bygge-anlægsbranchen opmærksomme på de typiske 'dødsfælder' - og hvordan man undgår dem.

"Det er de samme ulykker, vi ser igen og igen, og de samme påbud, vi udsteder, når vi besøger byggepladser. Så der er helt klart et behov for at understrege, hvor det er, det går galt," siger tilsynschef Karsten Bach Christensen.

Lærer ikke af fejl

Bygge-anlægsbranchen er én af de farligste brancher i Danmark. Og mens de fleste andre brancher har halveret mængden af arbejdsulykker siden 1980, har niveauet med mindre udsving været konstant i byggeriet.

Byggeriet er simpelt hen for dårlige til at omsætte erfaring til bedre sikkerhed.

Det ses ifølge Arbejdstilsynet ved, at alle byggefolk som regel er rørende enige om, at en alvorlig ulykke kunne være undgået, når først skaden er sket.

Langt de fleste ulykker minder nemlig om tidligere ulykker.

Arbejdstilsynets kampagne sætter derfor fokus på de fire arbejdsområder, hvor risikoen er størst; nedstyrtningsulykker under arbejde på tage, arbejde på stiger, arbejde med tunge materialer og betonelementer og arbejde med kørende og bevægelige maskiner.

Dansk Byggeri: Mindre pisk, tak!

I praksis vil Arbejdstilsynet forsøge at sprede budskabet, når de alligevel aflægger kontrolbesøg på byggepladser.

Brancheorganisationen Dansk Byggeri hilser initiativet velkommen.

Arbejdsmiljøchef Mette Møller Nielsen finder det "kanon godt", at tilsynsmyndigheden nu i højere grad engagerer sig i forebyggelsen arbejdsulykker.

"Når nu de er så gode til at udstede påbud og uddele bøder, er det da glædeligt, at de nu også deler ud af deres oplysninger om, hvordan man undgår ulykker," siger hun.

Arbejdstilsynets kampagne for bedre sikkerhed fokuserer som udgangspunkt på byggebranchen, men spreder sig nu til landbruget, og vil senere også ramme transportbranchen, der tilsammen råder over Danmarks farligste arbejdspladser.

LIVSFARLIG LUKSUS

 

 

På Arbejdernes Internationale Kampdag, 1. maj, slår Danmarks dyreste luksushotel dørene op efter en omfattende renovering.

 

Men bag de nyrenoverede facader gemmer sig en barsk historie om farligt arbejdsmiljø i en presset branche.

 

I januar mistede en 32-årig familiefar fra Falster livet, da han styrtede ned fra toppen af d'Angleterre.

 

Avisen.dk har kortlagt forløbet. Læs hele historien her

 

Vil du hellere læse den på iPad eller tablet? Download historien som single her.