Nu er det fandeme din tur, skat!

11. jun 2011
Hvem bliver hjemme, når barnet har feber? Det spørgsmål giver anledning til konflikter i mange parforhold. Kvinderne taber stadig kampen, siger forsker, der ønsker ligestilling gennem en puljeordning. DF er imod. Spørgsmålet skal løses i familien, lyder det.

Den lille hoster og snottet står i 11-taller under næsen. Imens skændes mor og far om, hvem der - igen - skal fortælle bossen, at de er nødt til at blive hjemme.

Hver fjerde forælder oplyser, at barnets første sygedag resulterer i konflikter på hjemmefronten. Det viser en stikprøve, som analysefirmaet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Undersøgelsen, der er den eneste af sin art, er behæftet med en vis usikkerhed, men lektor Karen Sjørup fra Roskilde Universitet bekræfter tendensen.

”I dag har mænd og kvinder i stigende grad lige arbejdskarrierer. Derfor giver børns første sygedag flere konflikter, fordi mændene ikke længere kan forvente, at kvinden automatiske bliver hjemme,” siger hun.

Fruen tager snotungerne

Karen Sjørup peger på, at kvinder stadig tager langt størstedelen af børnenes sygedage.

Og tilsyneladende er det mere problemfyldt for mænd end kvinder at trække arbejdsstikket ud og blive hjemme.

Der er nemlig dobbelt så mange fædre som mødre, der oplever barnets første sygedag som konfliktfyldt i forhold til hjemmefronten.

Karen Sjørup mener at det ofte kommer ’bag på mange mænd’, at de også skal på banen, når ungerne rammes af feber.

”Dertil kommer, at mænds kolleger og arbejdspladser ikke er så vant til, at mænd holder barns sygedag, hvorfor mange mænd oplever det som et større pres at tage barnets første sygedag,” siger Karen Sjørup.

Forsker: Indfør puljeordning!

Karen Sjørup understreger på, at mænd generelt set er det køn, der har mest fleksibilitet i arbejdslivet.

”Mænd har typisk mere fleksibilitet, men de bruger den til at arbejde mere frem for at passe børn. Man burde sikre sig af lovgivningens vej, at man i lige grad tog barnets første syge dag. I andre lande giver man en pulje til hver forældre, så man er tvunget til at bruge sin pulje,” siger Karen Sjørup.


DF: Familierne må selv løse problemet!

Men den ide falder bestemt ikke i god jord hos Dansk Folkepartis ligestillingsordfører, Pia Adelsteen.

”Det minder mig om kvoteordninger. Det er jeg bestemt i mod. Det, der er væsentligt, er, at man har muligheder for at blive hjemme og passe sine børn, når der er behov for det. Hvordan folk vælger at gøre det, skal politikkerne ikke blande sig i,” siger Pia Adelsteen.

”Begynder man først at lave en ordning, hvor man siger fem dage til far og fem til mor, så skaber man uundgåeligt problemer. Hvad så når far har brugt sine dage, og mor skal på arbejde? Der er dage, hvor det er vigtigt, at man kommer på arbejde, og hvor det – afhængigt af hvilket erhverv man har – er problem at udeblive. Derfor er debatten nødt til at finde sted i familien,” siger Pia Adelsteen.

Sådan spurgte vi

Giver barnets første sygedag konflikter med din partner?

Ja:  25,5 procent

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Nej:  63,3 procent

Det er ikke aktuelt: 11,2 procent

Undersøgelsen er ikke en videnskabelig undersøgelse. Det er en stikprøve Wilke har foretaget blandt 78 respondenter, der alle er repræsentativt udvalgte børnefamilier med børn i daginstitution.