Nu er dagen kommet

13. apr 2010
Jimmy Kristiansen er allerede cyklet på arbejde. Om en time kan han stå med en fyreseddel i håneden.

"I dag vil virkeligheden gå op for os. I august sagde man, at der var lang tid til de første fyringer. Men nu er dagen kommet.”

Klokken er 4.40. Jimmy Kristiansen sidder i sit køkken i den nordfynske by Seden og sunder sig. Om lidt vil han stige på sin cykel og køre de 10 kilometer ud til Lindøværftet, hvor han arbejder som klejnsmed.

Han har sovet fint. Siger han. Og han virker da også afslappet, som han sidder og taler med sin syngende fynske dialekt.

Kan blive sidste dag på jobbet

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Men han ved også, at dagen kan blive den sidste med et fast job. I dag vil 360 ud af i alt 2000 arbejdere på Lindøværtet blive fyret. Måske ryger Jimmy Kristiansen allerede i dag. Måske til efteråret. Seneste til 2012.

”Når folk møder ind klokken 6 og 7, så vil mestrene begynde at dele fyresedler ud til dem, der skal have dem,” forklarer han om processen.

Jimmy Kristiansen er 43 år gammel og har tre børn. I alt har han arbejdet 24 år på Lindøværftet.

Et liv med Lindø

”Mit arbejde på Lindø er nok en del af min identitet. Lindø betyder ufattelig meget for Fyn,” fortæller Jimmy Kristiansen.

Men han ved også, at det en dag er slut.

En situation, han er afklaret omkring.

Har beroliget sønnen

"Lige siden jeg startede i 1984 har der været fyringer, og siden august har vi vidst, at værftet skulle lukke, så vi ved jo alle sammen, at det vil komme på et tidspunkt. Det er et spørgsmål om tid.”

Han har beroliget sin 18-årige søn med, at a-kassen træder til, hvis far bliver ledig.

”Men det er klart, at man er utryg. Det bliver en hård dag,” fortæller han, spænder sin cykelhjelm og kører af sted mod Lindø til lyden af fuglesang i den kolde og klare daggry.

 

Lindø lukker

I dag er årets første fyringsrunde på Lindøværftet, Danmarks sidste store skibsværft. 360 timelønnede bliver fyret - alt fra klejnsmede til svejsere og kantinemedarbejdere. Avisen.dk er til stede og rapporterer løbende.

Skibsværftet lukker for altid. Om seks uger får et lignende antal fyresedlen, og sidst på efteråret vil blot 500 af de nuværende 2000 ansatte være tilbage. I 2012 ingen.

Medregnet underleverandører vil lukningen ramme op til 8000 arbejdspladser.

Det 51 år gamle værft (officielt kaldet Odense Staalskibsværft) har siden 2003 haft årlige underskud på i alt 5,5 mia. kroner. Med et statslån på 2,6 mia. flytter ejer A.P. Møller-Mærsk nu skibsproduktionen fra Nordfyn til Asien.

De tomme bygninger bliver forsøgt lejet ud. Der er aftale med skibsreparatørerne Fayard, som medbringer cirka 400 ansatte fra Fredericia, og vindmøllefirmaet Skykon, der vil oprette omkring 200 arbejdspladser.